Institutul “Marius Nasta”  închide secția exterioară Zerlendi. Astfel, 140 de paturi, jumătate destinate pacientului cu afecțiuni pneumologice și jumătate pacientului cu tuberculoză, sunt cu activitate suspendată.

Condițiile nu sunt proprii pentru un spital funcțional

Decizia a fost luată pentru că această clădire are peste 100 de ani și atât pacienții cât și personalul medical nu se aflau în siguranță.

Managerul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, asist. univ. dr. Beatrice Mahler: “Renovarea sediul presupune lucrari de consolidare, care efectuate ar duce la un cost extrem de mare al renovării. Demersurile pe care le-am inițiat până în prezent au dus la aprobarea de către Ministerul Sănătății a construirii unei clădiri noi, prin aprobarea studiului de prefezabilitate. Situația secției Zerlendi a fost intens mediatizată, este cunoscută de angajații și pacienții institutului de mulți ani și a fost prezentată publicului larg de către dv. mass-media.”

Institutul “Marius Nasta”  închide secția exterioară Zerlendi

Conducerea Institutului spune că se vor face eforturi suplimentare pentru ca minusul de paturi din cauza închiderii secției Zerlendi să afecteze cât mai puțin tratamentul oferit pacienților cu afecțiuni respiratorii care sunt diagnosticați, tratați și monitorizați în unitatea medicală. De asemenea, situația închiderii secției Zerlendi a fost discutată cu ministru al Sănătății, dr Nelu Tătaru. Acesta a precizat că se va implica în găsirea de soluții pentru rezolvarea acestei situații și că problematica pacientului cu afecțiuni respiratorii va fi prioritară pentru Ministerul Sănătații. Asta mai ales în contextul pandemiei de COVID care lasă sechele asupra funcției pulmonare, iar acești pacienți vor avea nevoie de reevaluare pneumologică, se arată în același comunicat.