Varianta britanică a SARS-CoV-2 circulă deja în jumătate de țară. Așa arată analiza specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică. Ei spun, într-un raport, că există o probabilitate mare ca această să cuprindă toată țara.
În România au fost confirmate 164 de cazuri de infectare cu noua tulpină
Astăzi, reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că au fost confirmate, până în prezent, 164 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua variantă UK – linia genetică B.1.1.7. Cazurile confirmate provin din București (92 de cazuri), județul Timiș (11 cazuri), județul Cluj (9 cazuri), județul Ilfov (6 cazuri), județul Suceava (8 cazuri), județul Botoșani (5 cazuri), județul Vâlcea (4 cazuri), județul Galați (4 cazuri), județul Caraș-Severin (2 cazuri), județul Argeș (2 cazuri), județul Gorj (2 cazuri), județul Covasna (9 cazuri) și din județele Giurgiu, Constanța, Mureș, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila, Bihor și Dolj (câte 1 caz).
Analiza INSP: “Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat.”
Varianta britanică a SARS-CoV-2 circulă deja în jumătate de țară
Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Majoritatea celor infectați (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. Au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19. Doar 4% au avut legătură cu o călătorie în Marea Britanie și Irlanda de Nord. Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate.
Analiza INSP: “Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite dn UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici.”