Gripa a răpus un tânăr de 17 ani. Numărul deceselor cauzate de virușii gripali a ajuns la 8. Potrivit Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, adolescentul nu fusese vaccinat antigripal și avea condiţii medicale preexistente.
Cei care au murit de gripă nu erau vaccinați
Nici unul dintre cei care au murit din cauza gripei nu erau vaccinați antigripal. Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 52.991 în intervalul 31 decembrie 2018 – 6 ianuarie 2019. Numărul este mai mare cu 32,5 procente față de săptămâna precedentă.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Nu putem vorbi despre o epidemie de gripă în acest moment. Este vorba de o circulație mai intensă a virusului gripal. E adevărat că spitalele sunt luate cu asalt în acest moment, dar fiecare are posibilitatea să limiteze vizitele în spital în această perioadă. Nu mi s-a adus la cunoștință ca vreun spital să fi intrat în carantină în acest moment, dar există această posibilitate.”
Gripa a răpus un tânăr de 17 ani
Spitalul Victor Babeș și Institutul Matei Balș au interzis accesul vizitatorilor. În weekend la camerele de gardă ale celor două unități sanitare s-au prezentat în jur de 1000 de oameni cu semne de gripă. Managerii celor două spitale au spus că nu este vorba despre carantină, ci despre limitarea completă a vizitelor. Carantina este o măsură ce poate fi declarată doar de către Ministerul Sănătății.
Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “Prevenirea specifică a gripei prin vaccinare este singura posibilitate. Izolarea și contactul cât mai redus cu ceilalți membri ai familiei ai persoanei infectate, măsuri de igienă riguroase, utilizarea unei măști și foarte important este să protejăm copiii. (…) Cel mai bine este să facem vaccinarea în presezon. Putem să o continuăm, dar cu cât trece timpul cu atât eficacitatea vaccinării scade. Putem să ne vaccinăm până în martie, asta nu înseamnă că trebuie să ne vaccinăm până în martie.(…) Numărul virozelor este în creștere și vom ajunge la un vârf al îmbolnăvirilor. Sezonul va evolua descrescător, iar opinia mea este că va fi un sezon care se va termina mai repede decât cel precedent.”
Până la 6 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.203.057 de persoane din grupele la risc, cu vaccinul distribuit de Ministerul Sănătăţii.