Specialiștii au anuntat debutul sezonului gripal
Gripa a luat 11 vieți, iar numărul îmbolnăvirilor este în continuă creștere. Ultima victimă este un bărbat de 60 de ani, din județul Prahova, confirmat cu virusul gripal A. Conform raportărilor INSP, săptămâna trecută numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. Aceste date i-au făcut pe specialiști să declare debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.
Gripa a luat 11 vieți
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviridepistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal”.
Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare față de 2018. Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în 2018 în aceeați perioadă a anului trecut.
Numărul îmbolnăvirilor va crește
De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate. Inclusiv personalul medico-sanitar și auxiliar va fi verificat. Cei care au simptomatologie respiratorie vor fi scoși temporar din colectivitate.
Ministrul Sănătății a facut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnavirilor și a răspândiri virusului gripal:
- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului);
- Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
- Continuarea vaccinării antigripale
În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut.