Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient. Concluzia aparține experților Agenției Europene a Medicamentului care spun că vor continua să studieze legătura dintre administrarea serului şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane imunizate.
“Beneficiile sunt mult mai mari ca riscurile”
Directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, Emer Cooke, a afirmat că vor fi investigate în continuare cazurile rare de tromboze pentru că nu au găsite dovezi suficiente care să arate că acestea ar fi corelate. Potrivit CNCAV, principalele concluzii ale ședinței de astăzi a Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă sunt:
* Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca rămâne nemodificat. Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile reprezentate de efectele adverse;
* Nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție;
* Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice);
* Vaccinul poate fi asociat cu apariția a doua afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculara diseminată și tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.
Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient
Președintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilență al EMA, Sabine Straus, a precizat că în urma cercetărilor nu s-a întegistrat o creștere a persoanelor cu cheaguri de sânge în urma vaccinului. Aceste simptome pot fi, însă, asociate infecției cu COVID-19, asfel că vaccinul practic reduce acest risc. Reprezentanții Agenției au spus că trombozele și tromboembolismele sunt o cauză relativ frecventă a morbidității în UE. Mai mult, ei au susținut că nu s-a raportat o creștere a acestora în urma campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.
Aproximativ 15 state membre UE, inclusiv Germania, Italia şi Franţa, au suspendat din precauţie utilizarea vaccinului. Reprezentanții Comitetului Național pentru Vaccinarea împotriva COVID-19 au anunțat că vor lua mâine o decizie în cazul lotului ABV2856, carantinat la data de 11 martie 2021, ca măsură de precauție extremă.