După 1 iunie începe testarea națională pentru Covid-19. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, care spune că în acest fel se va putea verifica modul în care evoluează pandemia și imunizarea populației.

Campania va lua în calcul focarele epidemice

Nelu Tătaru a declarat la un post de radio că această testare în contextul pandemiei COVID 19 se va face în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: “Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Centrul Naţional pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populaţiei cât şi cea a evoluţiei ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm.”

După 1 iunie începe testarea națională pentru Covid-19

Potrivit oficialului la aceast[ testare vor fi luate în calcul și focarele epidemice de la noi din țară. Cât despre tipul de teste, Nelu Tătaru spune că aceastea pot fi atât serologice cât și moleculare. Cu ajutorul testelor moleculare se va pune un diagnostic precis de infectare cu virusul SARS Cov-2.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: “Numărul celor testaţi va fi diferit în funcţie de numărul de cazuri, de numărul de decese, de numărul celor din ATI din fiecare judeţ. Se vrea o evaluare a primului val de pandemie, dar şi o pregătire pentru ceea ce va urma din toamnă. O estimare a numărului celor care se vor îmbolnăvi. Va fi făcut de ministerul sănătăţii prin INSP, respectiv DSP-uri. Au zis că din luna iunie, pentru că se aşteaptă ca atunci să se termine acest prim val de îmbolnăviri.”

Testele serologice sunt relevante în special post-epidemic, pentru evaluarea seroprevalenţei infecţiei în populaţia generală şi a infecţiilor asimptomatice. De asemnenea, cu ajutorul lor specialiștii pot evalua persistenţa imunităţii postinfecţie naturală.