Dr. Valeriu Gheorghiță: Reacţiile adverse la serul AstraZeneca scad la a doua administrare

Reacţiile adverse la serul AstraZeneca scad la a doua administrare, spune președintele CNCAV. Medicul Valeriu Gheorghiță explică de ce sunt mai multe reacții adverse în cazul acestui vaccin.

Explicația, legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin

Medicul militar precizează că reacţiile adverse la serul AstraZeneca pot fi mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri, dar scad la a doua administrare.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă: “Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză.”

Reacţiile adverse la serul AstraZeneca scad la a doua administrare

Specialistul arată că în cazul vaccinului bazat pe vector viral organismul reacționează de 2 ori. O dată față de adenovirus și a doua oară faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina spike.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă: “Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen, care – în cazul vaccinului baza pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina spike. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente. Dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare. Iar la a doua doză, frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai redusă decât după prima doză.”

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    3.969 de persoane, testate pozitiv după prima doză de vaccin

    Articolul următor

    Cei care fac reacții severe în urma vaccinării anti-COVID nu vor primi compensații dacă se recuperează  

    Articole în trending