Dacă tușiți și obosiți trebuie să mergeți urgent la pneumolog

Dacă tușiți și obosiți trebuie să mergeți urgent la pneumolog. Medicii spun că tusea de dimineață însoțită de expectorație nu este normală. Ați putea suferi de BPOC și este bine ca boala să fie diagnosticată cât mai repede.

Spirometria testează funcția pulmonară

Medicul specialist poate pune diagnosticul cu ajutorul spirometriei. Este o testare nedureroasă care arată cât de bine este funcția pulmonară.

Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu: “Oamenii află că au BPOC târziu. Și asta pentru că este foarte greu de distins a face diferența între bronșita cronică a fumătorului și această boală amplă denumită BPOC. Care este diferența? Pacientul care este doar un fumător cronic, tușește  și expectorează. Din păcate de cele mai multe ori el consideră că este normal să tușească și să expectoreze. Aceste lucruri pot dura zeci de ani. Și atunci trecând acest timp, de foarte multe ori, pacientul consideră că îmbătrânind este normal să obosească. Aceasta este esența. Ce are în plus pacientul cu BPOC față de tuse și expectorație este oboseala. Spirometria este testarea funcției pulmonare și poate detecta BPOC.”

Boala Pulmonară Obstructivă Cronică este o afecțiune gravă, ce nu se poate vindeca și care atacă bronhiile și plămânii. BPOC afectează capacitatea respiratorie, care se reduce progresiv, iar în lipsa tratamentului, conduce la invaliditate și moarte prematură.

Dacă tușiți și obosiți trebuie să mergeți urgent la pneumolog

Expunerea la factori poluanți, precum fum de tutun și la alte particulele și gaze toxice, poluante care pot fi inhalate, sunt principalii factori de risc pentru BPOC.

Medic primar pneumolog, prof. dr. Florin Mihălțan:“Este o boală subdiangnosticată pentru că pacienții pivotează în sistem, în special la medicul de families au chiar nu vin la specialist. Ei consideră că dacă sunt fumători trebuie să tușească dimineața și dacă îmbătrânesc trebuie să gâfâie. În general vin după 45-50 de ani când funcția respiratorie este foarte marcată și boala este în stadia avansate. ”

BPOC afectează 8.3% din populația României cu vârsta peste 40 de ani, potrivit Studiului de prevalență a BPOC în România 2019. Prevalența estimată a crescut ușor față de 2012 (8.13% atunci), când a fost derulat precedentul studiu al SRP în acest sens.

Care sunt semnele bolii?

BPOC este o boală care în lipsa diagnosticării și instituirii unui tratament care să asigure controlul simptomelor, poate afecta, pe rând toate organele. Pacienții cu BPOC pot prezenta și numeroase alte afecțiuni asociate, precum: boli cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune arterială, osteoporoză sau depresie-anxietate.

Simptomele BPOC includ:

  • tuse cronică
  • producție cronică de spută
  • șuierat
  • gâfâit
  • senzație de sufocare, apărută de regulă brusc, pe fondul unei oboseli accentuate
  • toleranță la efort din ce în ce mai redusă

Specialiștii de la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” vor face spirometrii gratuite sămbătă și duminică în fața magazinului Unirii din Capitală.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Cum descoperiți tulburările de ritm cardiac?

Articolul următor

Vaccinarea împotriva difteriei a devenit o urgență

Articole în trending