Cum ne menținem sănătatea florei intestinale de Sărbători?

Cum ne menținem sănătatea florei intestinale de Sărbători? Medicii spun că, în această perioadă, trebuie să avem grijă să mâncam și alimente care conțin prebiotice.

Nu faceți excese de sărbători!

Alimentația este una grea, mai ales că vine după o perioadă de post, spun specialiștii. Alimentele precum usturoiul, sparanghelul, prazul, ceapa, ovăzul, lintea și anghinarea, precum și alimentele fermentate precum usturoiul, varza murată și murăturile acționează ca prebiotice. Principala caracteristică a prebioticelor este stimularea selectivă a creșterii și / sau activității bacteriilor intestinale asociate cu sănătatea și bunăstarea.

Conf. univ. dr. Sanda Maria Crețoiu: “Ne provocăm boala prin perturbarea microbiomului, indiferent de locația despre care vorbim. Aceasta perturbare poartă numele de disbioză. Practic, această disbioză constă în totalitatea modificărilor calitative și cantitative ale microbiotei colonului, ale activitatii sale metabolice si ale distributiei, adeseori cu consecințe imunologice, nutriţionale și metabolice asupra întregului organism.”

Cum ne menținem sănătatea florei intestinale de Sărbători?

Destabilizarea florei intestinale a cărei sănătate depinde fundamental de o alimentație variată, care să „hrănească” bacteriile bune și care au un rol esențial în proliferarea bacteriilor patogene. În plus, compoziția optimă a florei intestinale asigură buna funcționare a sistemului imunitar, sintetizarea vitaminelor și prevenirea proceselor inflamatorii din organism.  Pe acest fond și a unor eventuale alergii alimentare, ca urmare a consumului repetat al acelorași alimente, pot apărea simptome digestive care se pot agrava și croniciza. Mesele în familie, în special de Sărbători, înseamnă de cele mai multe ori, excese culinare. Mâncăruri bogate în grăsimi, pe bază de carne, dulciuri, băuturi carbogazoase și alcoolice care suprasolicită sistemul digestiv, mai ales după o perioadă lungă de post. Mulți apelează la antiacide și suplimente pe bază de enzime, dar numai simplul fapt că este nevoie de o astfel de „intervenție” e un semn al unei disfuncționalități a sistemului digestiv.  Ca atare, se recomandă ca aceste simptome, dacă apar ca urmare a excesului de alimente și persistă după aceste zile, să fie investigate și diagnosticate.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Ce spitale asigură urgențele medicale de Crăciun?

    Articolul următor

    1.251 de persoane infectate cu noul coronavirus internate la ATI

    Articole în trending