Copiii care călătoresc cu părinţii vaccinaţi în ţări cu incidenţă ridicată a COVID-19 vor sta în carantină timp de 10 zile, spun reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică.

“Copilul prezintă riscul de a răspândi boala”

Medicul Florentina Furtunescu susține că în aceste cazuri copiii pot transmite boala mai departe și atunci este necesară carantinarea cu unul dintre părinți.

Reprezentantul INSP, prof. dr. Florentina Furtunescu: “Această întrebare are un răspuns care variază în funcţie de situaţia epidemiologică din ţările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă, să spunem, o familie călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată a COVID-19, la întoarcerea în România, copilul prezintă riscul de a răspândi boala. El este un vector, de aceea el trebuie ţinut în carantină timp de zece zile şi unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt, să spunem, implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei”.

Copiii care călătoresc cu părinţii vaccinaţi în ţări cu incidenţă ridicată a COVID-19 vor sta în carantină

La începutul acestei săptămâni autoritățile au instituit excepţia de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Aceeași regulă se aplică și în cazul celor care reprezintă contact direct cu o persoană pozitivă, dar numai dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.