Cinci molecule noi pentru tratamentul pacienților HIV/SIDA. Aceastea vor intra cât de curând pe lista medicamentelor compensate și gratuite , spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Acestea vor crește calitatea vieții pacienților

Directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, a făcut apel la Ministerul Sănătății ca aceste cinci molecule noi , care sunt deja disponibile pe piață, să intre cât mai repede în lista medicamentelor compensate pentru Programul Național HIV/SIDA. Acestea, spun specialiștii, ar crește calitatea vieții pacienților și ar determina, de asemenea, economii la buget.

Directorul executiv UNOPA, Iulian Petre: “Legat de medicamentele avizate de Agenția Medicamentului, mai este un pas de făcut. Pare simplu, dar știm din experiență că poate să dureze luni sau chiar ani. Facem un apel la Ministerul Sănătății să se publice acele medicamente. Trebuie făcute, de asemenea, eforturi pentru ca Centrele regionale să poată face măcar încărcăturile virale pentru pacienții HIV. Sunt zone întregi ale țării unde pacienții cu HIV nu se pot interna cu o problemă de sănătate specifică infecției cu acest virus. Este nevoie de un efort al autorităților de a ajuta spitalele. Este nevoie, de asemenea, de distribuirea medicamentelor la domiciliul pacienților. Unele spitale au făcut acest lucru în timpul stării de urgență: Institutul și Institutul.”

Cinci molecule noi pentru tratamentul pacienților HIV/SIDA

Autoritățile dau asigurări că moleculele noi aprobate de ANMDMR vor fi incluse pe lista medicamentelor compensate și gratuite cât mai repede.

Director general adjunct al Direcției de Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, dr. Amalia Șerban: “Cele cinci molecule noi, aprobate de curând de ANMDMR, urmează să fie incluse în maximum o lună. Hotărârea de Guvern pentru aceste molecule este în lucru și urmează să fie aprobată. Este un proces care nu ține numai de Ministerul Sănătății, ci și de Ministerul de Finanțe, care trebuie să aibă toate datele, impactul bugetar pentru fiecare moleculă nou introdusă și, chiar și atunci când există economii în buget, tot trebuie să mai aducem justificări suplimentare. De când am preluat Programul pentru HIV, am constatat că sunt anumite probleme care necesită o îmbunătățire cât mai rapidă, printre care și procesul de achiziție centralizată a medicamentelor. Vom încerca să găsim cea mai bună soluție, ca să nu mai pățim ca acum, când există unele sincope, mai ales că suntem în curs de a face noi achiziții pentru noi tratamente.”

În România trăiesc aproximativ 16.500 de pacienţi cu HIV/SIDA, numai în 2019 fiind depistate în jur de 800 de noi cazuri (potrivit datelor Comisiei Naționale de Luptă Anti-SIDA).