Cel mai sumbru scenariu al INSP prevede 8 900 de cazuri de COVID pe zi în luna martie. Raportul realizat de specialiștii în sănătate publică prezintă 3 scenarii pentru evoluția pandemiei în următoarea lună.
Cazurile de infectare cresc constant
Specialiștii în sănătate publică lucrează cu trei variante. În cel mai negru scenariu, până pe 20 martie, am putea ajunge la aproape 9 000 de noi cazuri de infectare pe zi.
Raportul INSP: “Începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibila creștere a numărului de cazuri de infecție:
- Creștere constanta cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie
- Creștere constanta cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie
- Creștere constanta cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie”
Cel mai sumbru scenariu al INSP prevede 8 900 de cazuri de COVID pe zi în luna martie
Potrivit raportului, s-a observat o creştere a numărului de cazuri în rândul grupei de vârstă 0-19 ani.
Raportul INSP: “În perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect, datorat faptului că 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecţia la persoanele adulte din aceeaşi locuinţă, iar acestea, în funcţie de vârstă şi comorbidităţi, să prezinte forme de boală care să necesite spitalizare. (…) Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat că deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate si interacțiune suplimentare în cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologică. La acestea se adaugă si redeschiderea în unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc și cultură, precum și probabil o relaxare la nivel individual în ceea ce privește măsurile de protecție și a interacțiunilor, datorată „oboselii pandemice”.