Cazurile diagnosticate de tuberculoză au scăzut cu 35%

Cazurile diagnosticate de tuberculoză au scăzut cu 35%. Medicii pneumologi atrag atenția că scăderea a fost cauzată și de frica pacienţilor cu probleme respiratorii de a se prezenta la medic în contextul pandemiei.

Epidemia silențioasă de TBC este una dintre cele mai de temut

Medicul Andreea Moldovan scoate în evidență faptul că epidemia silențioasă de tuberculoză este una dintre cele mai de temut pandemii. Și asta pentru că afectează persoane vulnerabile fapt care duce ca accesul la diagnostic și tratament să fie dificil.

Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, dr. Andreea Moldovan: “Suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză activă, pe un loc mai mult decât fruntaș în ceea ce privește numărul de cazuri de tuberculoză la copii și la pacienții cu alte afecțiuni cronice, aici referindu-mă și la infecțiile HIV sau alte tipuri de afecțiuni cronice pe care se pliază și infecția cu bacilul Koch, ceea ce ne face să fim mai mult decât atenți la acest aspect, pentru că este o problemă de sănătate publică cu aspect național.”

Cazurile diagnosticate de tuberculoză au scăzut cu 35%

Medicul Beatrice Mahler le pacienților să meargă la medic atunci cand simt că au o problemă de sănătate. Să nu amâne consultul de frică.

Managerul Institutului “Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler: “Această scădere de 35% pe care o vedem acum în datele statistice – o scădere de 35% la cazurilor diagnosticate este una importantă şi dacă am fi într-un an care nu ar însemna pandemie ar fi un lucru peste aşteptările tuturor. Această scădere de 35% înseamnă pacienţi mai puţini în spitalele de pneumoftiziologie din România, înseamnă pacienţi mai puţin în dispensarele TB şi nu pentru că noi, pneumologii, nu am fost acolo şi nu suntem în continuare la locurile noastre, ci pentru că frica a paralizat tendinţa pacientului de a se adresa atunci când are o problemă respiratorie medicului pneumolog.”

Tuberculoza rămâne o problemă gravă de sănătate publică

Institutul de pneumoftiziologie a derulat un program de screening pentru depistarea cazurilor de TBC în care echipe mobile s-au indreptat către pacienții vulnerabili.

Managerul Institutului “Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler: “În tot anul 2020, şi proiectul nostru de screening a avut dificultăţile lui, pentru că perioada de stare de urgenţă a însemnat suspendarea proiectului, pentru că după starea de urgenţă, când am reluat proiectul, intenţia noastră de a face screening TB a fost suprapusă cu frica de diagnostic a infecţiei cu SARS-COV-2, astfel că unele din echipele de screening au fost alungate din localităţile unde trebuiau să îşi facă screeningul, în alte localităţi oamenii au refuzat să vină la screening pentru că teama de izoletă şi de a pune diagnostic de COVID era mai mare decât ideea că vor beneficia de un consult şi de o investigaţie gratuită.”

Institutul Naţional de Sănătate Publică, conf. dr. Florentina Furtunescu: “Pandemia de COVID a influenţat substanţial accesul la servicii medicale pentru diagnosticul şi tratamentul tuberculozei. Acest lucru s-a realizat nu din cauza specialiştilor sau a sistemului de sănătate, care a menţinut porţile deschise, ci din cauza barierelor sociale, emoţionale, a fricii de a veni la servicii medicale. (…) România, prin Ministerul Sănătăţii, lucrează la o nouă strategie pentru controlul tuberculozei, care se întinde pe un orizont de timp de zece ani, până în 2030, şi această strategie a fost elaborată în cadrul proiectului “Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România.”

Mai multe clădiri din Bucureşti, Constanţa, Cernavodă, Iaşi şi Craiova vor fi luminate în roşu, în această seară, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Peste 775 000 de persoane, înscrise pe listele de așteptare pentru vaccinare

    Articolul următor

    Numărul deceselor și al pacienților cu COVID -19  internați la ATI rămâne ridicat

    Articole în trending