Câte medicamente sunt incluse pe lista de compensate? Lista este deschisă, spun repezentanții Ministerului Sănătăți. Pacienții cer compensarea tratamentelor vitale și de ultimă generație. Spun că nu este drept să alerge după tratamente în alte țări.
Pacienții cer tratamente compensate
Reprezentanții Ministerului Sănătății discută cu pacienții, producătorii și distribuitorii despre tratamentele care urmează să fie compensate. Chiar dacă lista este deschisă trebuie să ajungă la o înțelegere în cel mult 14 zile.
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru: “Noi am dat un termen final de 10-14 zile după ce vin şi răspunsurile de la comisie după care să dăm şi această Hotărâre de Guvern. Comisiile trebuie să ne dea nota finală şi partea tehnică din Ministerul Sănătății. Agenţia Naţională a Medicamentului o avem acum oarecum într-o aşezare a conducerii. Tendinţa ministerului este de a introduce cât mai multe medicamente care să se înscrie şi în protocoalele noastre pe care vrem oarecum să le aducem şi la nivel european pe toate.”
Câte medicamente sunt incluse pe lista de compensate?
Pacienții atrag atenția autorităților că de cele mai multe ori sunt bolnavi care nu își permit costurile tratementelor.
Asociaţia SOS Mielom, Camelia Sucianu: “Am nevoi de lenalidomidă imediat după transplant am avut nevoie şi mi-am cumpărat. Eu am fost ajutată de familie, toţi ceilalţi sunt disperaţi pentru că nu pot să plătească, să susţină acest cost. Pe de altă parte nici nu este corect să ne cumpărăm medicamentul. Însă foarte mulţi pacienţi au declarat că merg acasă să moară pentru că nu am de unde să cumpăr lenalidomidă. (…) În afară sunt foarte multe soluţii pentru această boală. Ne dorim să fim trataţi în România, este un drept al nostru cetăţeanul român. Tratamentul pentru o lună 900 de lei.”
Compensarea medicamentelor inovative
Producătorii de medicamente generice susţin compensarea medicamentelor inovative, însă dacă medicamentele generice vor avea o taxă clawback diferenţiată faţă de cele inovative.
Reprezentantul APMGR, Valentina Băicuianu: “Noi susţinem compensarea medicamentelor inovative. pacienţii români au nevoie de aceste medicamente aşa cum au nevoie şi de medicamente generice şi biosimilare. Este nevoie însă ca această compensare a medicamentelor inovative care au fost aprobat prin raport de HTA(evaluarea tehnologiilor medicale ) necondiţionat să nu mai fie finanţate din taxa clawback pentru că noi producătorii de medicamente generice practic co-finanţăm inivaţia . Acest lucru nu este sustenabil pe termen lung mai ales că noi producem medicamente ieftine. Este nevoie de medicamente inovative. Cum va aceste medicamente inovative când le compensaţi ar trebui să aibă un buget – o optimizare bugetară, un buget separat alocat acestor medicamente, să nu mai fie finanţate din clawback . Mai mult decât atât este nevoie ca medicamentele generice să aibă un clawback mult mai mic şi diferenţiat faţă de inovative al cum de fapt sunt discuţiile la ora aceasta.”