Care sunt cele mai solicitate intervenții post bariatrice? Pierderile masive în greutate lasă urme serioase pe corp. Excesul de piele este inestetic şi generează stări de disconfort pacienţilor, atât psihic cât şi fizic. Este momentul în care ei decid să apeleze la chirurgul estetician.

Pacienții  încep o nouă viață

Medicii spun că este indicat să apeleze la intervențiile estetice numai cei care au ajuns la o greutate stabilă. Cele mai solicitate intervenții sunt abdominoplastiile, lifting-ul de coapse, de sâni și de brațe, lifting-ul fesier.

Medic chirurg estetician, dr. Silvia Stanculescu: “Vorbim de persoane care s-au luptat ani cu kilogramele, cu nemulțumirea față de propria persoană. S-au luptat cu mâncatul compulsiv, cu societatea. Lumea în care trăim nu este foarte tolerantă cu oamenii “diferiti”.  Totul până și-au făcut curaj să acceseze chirurgia bariatrică. După o perioadă de slăbire marcantă, dificilă, ca orice nou început, realizează o schimbare fizică, cu bune și rele. Bucuria creșterii mobilității, faptul că acum pot purta hainele preferate care au și câteva măsuri bune în minus. Toate aceste sunt umbrite de nemulțumirea legată de conturul corpului lor, ce prezintă excese de piele semnificative în diferite zone. Acesta este un nou prag psihologic, care pe mulți îi poate descuraja și pot apărea stări care se înscriu într-o paleta largă: descurajare, depresie. Sunt speriați că vor trebui să se “ascundă” mereu sub haine. Le este frică de cicatricile care inevitabil rămân după operația de bodylifting.”

Care sunt cele mai solicitate intervenții post bariatrice?

Drumul ca o persoană supraponderală să ajungă să se simtă bine în pielea ei este lung. Rolul chirurgului plastician este de a le explica etapele necesare transformării dorite. Înainte de toate trebuie să îi înțeleagă pentru a putea comunica cu ei autentic  și onest.

Medic chirurg estetician, dr. Silvia Stanculescu: “Intra-adevăr, după slăbirea accelerată determinată de operația bariatrică și de reeducarea obiceiurilor alimentare, pacienții pot ajunge să dezvolte tulburări depresive, anxietate. Este practic vorba, de o frică la gândul că drumul “trasformării” este fără sfârșit, frica de cicatrici, de durere, de perioada de recuperare, de reactiile celor din jur și așa mai departe. Dar, exista și mulți pacienți care în procesul de slăbire au început să realizeze necesitatea intervențiilor reconstructive și le privesc ca pe ultima etapă pe drumul trasformării. Indiferent de categoria în care se află pacientul bariatric când ajunge la chirurgul plastic, consultul inițial este foarte important.”

Care este impactul remodelării corporale prin body lifting?

Medic chirurg estetician, dr. Silvia Stanculescu: “Impactul remodelării corporale prin body lifting este unul major. Pacientul își recapată conturul corporal, scăpând nu doar de excesul de piele, ci și de “jena” de a se dezbraca, de “mascarea” corpului cu haine menite să-i camufleze excesul de piele, de creștere a mobilității corporale, de probleme dermatologice la locul de suprapunere a excesului. După operația de remodelare corporală, pacientul câstigă un corp nou!”