Când am putea renunța la masca de protecție? Ministrul Sănătății crede că această variantă este de luat în calcul abia de la 1 august și numai în spațiile deschise și neaglomerate.
Renunțarea la mască ține de gradul de vaccinare
Ioana Mihăilă a precizat la postul public de televiziune că a discutat cu premierul pentru ca persoanelor care sunt vaccinate să le fie permisă mai multă libertate.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: “Depinde unde renunţăm la mască. Încurajez şi eu renunţarea la mască în anumite condiţii, în afara spaţiilor închise, în locurile care nu sunt aglomerate şi pentru aceste zone termenul de 1 august cred că este unul fezabil. (…) Am avut o discuţie pe această temă cu premierul Cîţu chiar astăzi şi am convenit că pe măsură ce înaintăm cu campania de vaccinare, persoanelor care sunt vaccinate să începem să le permitem mai multă libertate şi să revină cât mai repede la viaţa de dinainte de pandemie. Una dintre aceste idei a fost tocmai această permisiune pentru cei care lucrează în birouri, dacă sunt toţi vaccinaţi dintr-un anumit spaţiu închis, să poată să nu poarte mască. Evident că înainte de a da liber la astfel de prevederi, va trebui să verificăm cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu specialiştii pe care îi avem în sănătate publică.”
Când am putea renunța la masca de protecție?
Totodată, ministrul Sănătății și-a arătat speranța că odată cu implicarea medicilor de familie în imunizarea anti-COVID, numărul celor vaccinați să treacă de 100 de mii de persoane pe zi.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: “Astăzi am avut 94.000 de vaccinaţi, ceea ce este un rezultat încurajator. Cred că toate aceste noi metode de vaccinare au contribuit la acest rezultat bun. Este unul dintre vârfuri. A fost doar a doua zi de vaccinare la medicii de familie. Eu sper că reuşim să ajungem la cât mai multe persoane, prin medicii de familie vom depăşi 100.000 de vaccinaţi pe zi. (…) Majoritatea fluxurilor din centrele de vaccinare sunt cu Pfizer şi cu Moderna. Au mai rămas aproximativ 200 şi ceva de fluxuri cu AstraZeneca. Deci principalele vaccinuri administrate în centre sunt vaccinurile Pfizer şi Moderna. O parte dintre ele au fost donate Republicii Moldova, vom vedea dacă mai sunt şi alte ţări care au nevoie de ajutor, aşa încât să le donăm din vaccinurile AstraZeneca.”