Cancerul de col uterin omoară 1 700 de românce anual. 3308 femei sunt diagnosticate în fiecare an cu această boală. Cancerul de col uterin a devenit al doilea cancer ce afectează româncele, după cel mamar.
România, pe primul loc în Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin
România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin, după Bulgaria. Ne aflăm pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea, potrivit celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer (GLOBOCAN).
Cancerul de col uterin omoară 1 700 de românce anual
Anul trecut, peste 570.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în întreaga lume. Peste 311.000 au murit din această cauză. Cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai frecvent diagnosticat și a 4-a cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel global. În 42 de țări este principala sursă de mortalitate prin cancer la femei.
Screeningul și vaccinarea singurele metode de prevenție
Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus. Infecția cu virusul HPV este responsabilă pentru apariția a 5 tipuri de cancer. Vorbim de 100% din cazurile de cancer cervical, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar.
Cazurile de cancer de col uterin aproape ca au dispărut în Australia. S-a întâmplat după ce autoritățile de acolo au introdus vaccinarea anti-HPV și programele de screening derulate eficient. De altfel, autoritățile australiene au anunțat ca vor elimina această boală în 20 de ani.
Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar două (România și Polonia) nu oferă finanțare pentru vaccinarea anti-HPV.