Biopsia virtuală cutanată, disponibilă acum și în România

Biopsia virtuală cutanată, disponibilă acum și în România. Pacienții cu afecțiuni dermatologice pot face pe loc o biopsie virtuală și scapă rapid de incertitudine și de intervenții chirurgicale inutile.

Acuratețe în depistarea cancerelor de piele

Medicii dermatologi spun că această metodă le oferă acuratețe în identificare precisă a cancerelor de piele.

Medic dermato-venerolog, dr. Vlad Voiculescu: “Atunci când folosesc doar dermatoscopul eu mă opresc la suprafața pielii unde, orientându-mă după anumite semne indirecte, pot să trag unele concluzii despre ce ar putea să se întâmple în interior. Cu această tehnologie însă, la modul cel mai concret, văd ce este în piele, până la nivel celular. Pot sa văd chiar și sângele cum circulă prin vase,  eritrocitele cum se mișcă în interiorul capilarelor, fără să fie nevoie să tai pacientul. Gândiți-vă ce înseamnă toate acele intervenții chirurgicale inutile nu doar pentru pacient, ci și pentru statul român: costuri de spitalizare, materiale medicale, lame, anestezie. Vă dau doar câteva exemple de costuri care ar putea fi evitate: minimum 1260 de lei pentru forma de internare continuă în cazul formațiunilor tumorale, aproximativ 663 de lei o biopsie si 656 de lei o excizie simplă. Iar acesta este doar costul de la spital, ca centru terțiar, dar mai trebuie decontată consultația la medicul de familie, dermatoscopia la un medic specialist până ca pacientul să ajungă la mine.”

Biopsia virtuală cutanată, disponibilă acum și în România

Tehnica de biopsie virtuală cutanată este neinvazivă, nedureroasă, nu necesită pregătire prealabilă, durează în medie 15-20 minute și rezultatul acesteia se eliberează pe loc.

Medic dermato-venerolog, dr. Mihai Lupu: “Mie, ca medic, îmi oferă în primul rând acuratețe în identificarea precisă a cancerelor de piele. Acest aspect reduce riscul de a-l îndepărta parțial sau efectiv de a nu conștientiza gravitatea cazului, ceea ce, vă dați seama că e un mare plus, atât pentru medici, cât și pentru pacienți.(…)  Pentru pacient experiența biopsiei virtuale este mult mai comodă: totul se desfășoară rapid, fără durere și fără pansamente de îngrijit după, cum se întâmplă la investigația tradițională. Tot ceea ce simte pacientul este o senzație de presiune în locul în care aparatul face contact cu pielea iar la sfârșitul investigației află și rezultatul.”

Microscopia confocală de reflectanță poate fi utilizată în diagnosticul leziunilor cutanate benigne sau maligne. Este vorba despre melanom, carcinomul bazocelular, carcinomul scuamocelular, nevi melanocitari, keratoze seboreice, keratoze actinice, boala Bowen. Prin biopsie virtuală pot fi diagnosticate și monitorizate și alte afecțiuni cum ar fi: psoriazisul, eczemelea, rozacee, herpesul simplex, zona zoster, tinea corporis, onicomicoza, limfoamele cutanate, lichenul plan, lupusul cutanat, scabia etc.

 

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    6.546 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2

    Articolul următor

    România are o rată de pozitivare record de aproape 40%

    Articole în trending