Bate prima inimă 3D din lume! Cercetătorii israelieni au reușit să realizeze prima inimă umană vascularizată realizată cu ajutorul unei imprimante 3D. Tehnologia imprimării 3 D poate revoluționa transplanturile de orice tip.

Inima tipărită este vascularizată

Inima tipărită are celule, vase de sânge, ventricule și camere. Procesul de imprimare a implicat o biopsie a țesutului gras care înconjoară organele abdominale. Oamenii de știință de la Universitatea din Tel Aviv au folosit celule umane şi materiale biologice specifice pacientului. Celulele din țesut au fost separate de restul conținutului și anume matricea extracelulară care leagă celulele. Celulele au fost reprogramate pentru a deveni celule stem cu capacitatea de a se diferenția în celulele inimii. Matricea a fost prelucrată într-un hidrogel personalizat, care a servit drept “cerneală” de imprimare.

Bate prima inimă 3D din lume!

Oamenii de știință spun că utilizarea celulelor proprii ale pacientului este cheia pentru ingineria țesuturilor și a organelor. Boala cardiovasculară este principala cauză a decesului în lumea în curs de dezvoltare. Transplantul de inimă este singura modalitate de a trata insuficiența cardiacă în stadiu final.  Lista de așteptare este foarte lungă, iar mulţi dintre pacienţi mor.

Dacă cercetătorii au succes, intenționează să transplantă inima imprimată 3D în modele animale și, după aceea, la oameni. Medicii spun că se așteaptă ca în cel mult 10 ani, această metodă să fie una de rutină.