Avertisment CMR: Medicii trebuie să prescrie tratamente conform ghidurilor

Medicii trebuie să prescrie tratamente conform ghidurilor și protocoalelor. Este avertismentul lansat de Colegiul Medicilor din România în contextul în care în mediul online circulă tot felul de ”tratamente-minune” pentru COVID-19.

“Medicină bazată pe dovezi”

Colegiul Medicilor din Municipiul București și Colegiul Medicilor din România lansează un apel pentru o comunicare responsabilă în privința tratamentelor pentru COVID-19.

Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. dr. Cătălina Poiană: “Tratamentele administrate pacienților trebuie să aibă în spate dovezi științifice, ghiduri și protocoale. Vorbim despre o medicină bazată pe dovezi științifice. Bineînțeles că, în dezvoltarea medicinei, în găsirea de noi tratamente, cercetătorii trebuie să ia în calcul toate posibilitățile, să analizeze toate variantele și că inovația este una dintre pietrele de temelie în acest domeniu, dar administrarea către pacienți de către medici trebuie să vină obligatoriu numai după ce un tratament este avizat de către organele de reglementare, iar această aprobare vine în urma studiilor efectuate. Încurajăm schimbul de opinii, dar trebuie să ținem cont cu toții că, de multe ori, mai ales în situații sensibile și fără precedent, o parte a populației poate să ia o informație vehiculată în spațiul public drept o ‘soluție miraculoasă‘, ceea ce poate avea ulterior efecte asupra sănătății care nu sunt cunoscute și chiar efecte negative.”

Medicii trebuie să prescrie tratamente conform ghidurilor

Colegiul Medicilor din Municipiul București atrage atenția că medicii trebuie să prescrie tratamente conform ghidurilor și protocoalelor în vigoare, precum și recomandărilor instituțiilor din domeniu. Astfel, medicii care profesează în România trebuie să prescrie numai medicamente aprobate la nivelul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) sau Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Colegiul Medicilor din Municipiul București: “Această aprobare din partea autorităților de resort nu trebuie privită doar ca o chestiune birocratică, ci ca o garanție a verificărilor privind eficiența și siguranța unui tratament înainte de a fi disponibil pentru pacienți. Aprobările din partea Agenției Europene a Medicamentului și Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România vin la finalul unui proces atent reglementat, în care sunt analizate de către specialiști datele privind tratamentele. De asemenea, Colegiul Medicilor din Municipiul București adresează un apel public pentru responsabilitate în privința comunicării legate de așa-numite ”tratamente-minune”, deoarece există informații că mulți pacienți, în urma discuțiilor din spațiul public, au decis să își achiziționeze astfel de tratamente, în unele cazuri fiind vorba de medicamente destinate zonei veterinare.”

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Numărul pacienților cu COVID-19 internați la ATI rămâne mare

    Articolul următor

    Ministrul Sănătății anunță controale la centrele de vaccinare

    Articole în trending