Atenție la semnele care indică o boală autoimună!

Atenție la semnele care indică o boală autoimună! Tot mai mulți copii ajung la medic cu boli ale sistemului imun. Cei mai mulți dintre micuții pacienți sunt diagnosticați târziu. Medicii recunosc greu simptomele și bolnavii sunt plimbați pe la diverse specialități. Dacă nu sunt diagnosticate la timp, alterează serios starea de sănătate și pot duce la deces.

Mor copii din cauza diagnosticării târzii

Medic primar pediatrie, specialist în alergologie și imunologie, dr. Alexis Cochino: “Numărul de centre nu este neapărat mic, dar numărul de specialiști din aceste centre este mult prea mic. Asta înseamnă, din păcate, diagnostic întârziat la copii, ceea ce unora le pune viața în pericol, iar altora le oferă prelungirea chinurilor. (…) Există întârzieri mari în diagnosticarea pacienților cu boli imunologice, atât cu deficit imun cât și cu boli autoimmune. De obicei, întârzierea este de ani de zile. Și asta se traduce în pierderi de viață și pierderi de funcționalitate. Nu doar că se întârzie ca și cum ar întârzia trenul. Poți să îți pierzi viața”.

Medicul spune că această specialitate este una nouă, iar viitorii medici nu învață nici în facultate și nici la rezidențiat mare lucru despre bolile autoimmune. Nu ai cum să tratezi o boală despre care nici măcar nu ai auzit.

Atenție la semnele care indică o boală autoimună!

Medic primar pediatrie, specialist în alergologie și imunologie, dr. Alexis Cochino: “Nu cred că există un foarte mare plan, asta dacă o fi existând unul, pentru dezvoltarea acestor specialități în România. Asta pentru că, guvernanții nu sunt constienți de importanța problemei și de numărul mare de pacienți. Nu vorbim de zeci sau sute de mii ca în cazul bolilor infecțioase, dar totuși vorbim de sute, iar în unele boli mii. Pacienții umblă din medic în medic din cauza lipsei de centre și specialități și se chinuie mult, iar unii își pierd viața în acest proces.”

Există o serie de semne care pot indica prezența unei imunodeficiențe primare, a unei boli autoimune sau a unei alergii la copii. Medicii îi sfătuiesc pe părinți să fie atenți la aceste simptome și să se prezinte la specialistul imunolog.

Simptomele unei boli autoimune

Medic primar pediatrie, specialist în alergologie și imunologie, dr. Alexis Cochino: “În cazul bolilor autoimune regăsim simptome precum febra prelungită, de cauză necunoscută, scăderea în greutate, articulații calde, umflate, dureroase, durere și slăbiciune musculară,sensibilitate exagerată la soare, erupții pe piele (mai ales pe față), paloare severă, diaree prelungită, ochi roșu, dureros, cu afectarea vederii, cefalee severă și prelungită, convulsii sau urină roșiatic “

Specialiștii au organizat conferința Imunopedia, unde sunt dezbătute aceste teme, astfel încât medicii specialiști, pediatrii și chiar medicii de familie să recunoască semnele și să trimită pacienții în centre specializate.

La noi în țară există centre regionale dedicate în București, Timișoara, Iași, Cluj, Târgu Mureș și Constanța. Deocamdată, numărul acestor boli nu este cunoscut cu exactitate. În ultimii 5 ani numai la Institutul Alfred Rusescu din Capitală au fost tratate mai bine de 500 de cazuri.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Avem imunoglobulină…în depozit!

    Articolul următor

    2 din 3 cupluri nu merg la medic înainte de a face un copil

    Articole în trending