Presiunea pe sistemul sanitar nu este de neglijat. Secretarul de stat, Raed Arafat, spune că în aceste zile au avut loc mai multe transferuri de pacienți către alte unități sanitare.

Impact serios asupra sistemului de sănătate

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă afirmă că aceste transferuri arată că sistemul începe să fie serios afectat.

Secretarul de stat, dr. Raed Arafat: “Presiunea pe sistemul sanitar este una extrem de importantă. Nu este neglijabilă, este o presiune care a dus ieri, ca exemplu, la 94 de cereri de transfer de pacienţi către alte unităţi sanitare. Au avut loc mai multe transferuri pe calea aerului din sudul ţării către Mureş, Bihor, Arad, Timişoara, chiar către Botoşani. Asta arată că sistemul începe să aibă un impact serios. Şi de aici, măsurile pe care le luăm devin extrem de importante.”

Presiunea pe sistemul sanitar nu este de neglijat

De altfel, ministrul Sănătății atrage atenția că modul în care va evolua pandemia de COVID-19 în România depinde de fiecare cetăţean în parte.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: “Această pandemie nu se tranşează în spitale, se tranşează în pre-spital. (…) Depinde doar de noi dacă vom forţa unităţile de primiri urgenţe, secţiile de terapie intensivă sau boli infecţioase. Haideţi să ne gândim că putem trata în spitale şi pacienţi care nu sunt infectaţi cu COVID. Au şi ei dreptul la viaţă.”

Luni seara a avut loc şedinţa CNSU. Au au fost luate o serie de măsuri, având în vedere creşterea numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus.