Alimentația poate ține sub control bolile tiroidei? Este întrebarea care stă pe buzele multor pacienți mai ales că numărul celor cu afecțiuni tiroidiene s-a triplat în ultimii ani și internetul abundă de sfaturi cu diverse diete pentru aceste boli. Ce spun specialiștii?

“Folosiți sare iodată”

Medicii endocrinologi spun că este foarte important consumul de sare iodată. Evident, nu în cantități excesive.

Medic specialist endocrinolog, diabet, nutriție și boli metabolice, dr. Cristina Bloț: “În general recomandăm un stil de viață sănătos, care cuprinde regim alimentar și activitate fizică. Nu există nici o dietă care a fost dovedită în studii clinice că ar contribui la sănătatea gladei tiroide. Dar, există iod-ul care este foarte important pentru funcția tiroidei. Tiroida nu poate să producă hormoni tiroidieni fără iod. Din fericire,  în ziua de azi avem sarea iodată. Când vrem să folosim sare, evident nu în cantități excesive, ar trebui să folosim pe cea iodată și nu sarea de mare care este neiodată. Tiroidei nu îi place nici prea mult iod, nici prea puțin iod. Cea mai bună modalitate de a ajunge la o cantitate suficientă de iod este să consumăm sarea iodată. Mai sunt unele produse de panificație, cum ar fi pâinea care sunt suplimentate cu iod. În rest nu avem nevoie să luăm suplimente de iod, decât dacă trăim într-o zonă cu deficit acut de iod, cum sunt zonele submontane și zona Moldovei.”

Medicul le sfătuiește pe viitoarele mămici să ia suplimente de iod. Și asta pentru că tiroida bebelușului are nevoie de iod pentru a se dezvolta și a produce hormoni tiroidieni.

Alimentația poate ține sub control bolile tiroidei?

Sunt însă alimente care nu ar trebui consumate atunci când s-a instituit medicație pentru o boală a tiroidei. Fiecare pacient va primi o lista cu alimentele contraindicate în cazul fiecarui tip de tratament. Atenție mare însă la suplimentele pentru reglarea funcției tiroidei.

Medic specialist endocrinolog, diabet, nutriție și boli metabolice, dr. Cristina Bloț: “Am văzut în practică pacienți care iau diverse suplimente care sunt comercializate sub numele de pentru sănătatea tioridei. Acestea conțin seleniu în principal, dar și alte substanțe care ar putea să contribuie la sănătatea tiroidei așa cum spune producătorul. Din nou, studiile clinice demonstrează că aceste suplimente nu au un efect mai mare decât placebo. Adică…dacă nu iei nimic e cam același lucru.”

Hormonii tiroidieni influenţează buna funcţionare a întregului organism. De aceea, atunci când apar disfuncţii tiroidiene pot apărea simptome dintre cele mai diverse, de la transpiraţie excesivă, senzaţii de sugrumare, până la probleme articulare ori musculare. Oricât de ascunse ar fi faţetele disfuncţiilor tiroidiene, este important ca pacienţii să le recunoască şi să meargă la medic pentru un diagnostic corect.  Medicul recomandă ca măcar o dată la doi ani să ne facem analizele specifice bolilor de tiroidă, chiar dacă nu avem nici un simptom.