7 din 10 români suferă de boala venoasă cronică. Chiar dacă boala afectează semnificativ calitatea vieții, pacienții preferă să ignore simptomele.

Ce este boala venoasă cronică?

Boala venoasă cronică este o afecțiune inflamatorie progresivă. Ea se referă la alte afecțiuni cronice care au legatură sau sunt cauzate de venele anormale sau afectate de acest gen de boli ale sistemului venos.

UMF „Carol Davila”, București, conf. dr. Daniel Boda: “Adresarea pacienților la medic pentru semnele sau simptomele BVC din propria inițiativă este foarte scăzută, doar 1 din 4 pacienți este diagnosticat și tratat optim pentru îmbunătățirea simptomelor și a semnelor clinice sau pentru prevenirea progresiei bolii.”

Medicul spune că monitorizarea riguroasă a pacienților nou diagnosticați sau a pacienților aflați deja sub tratament este foarte importantă.

7 din 10 români suferă de boala venoasă cronică

Potrivit specialistului, un management optim al BVC necesită un diagnostic al disfuncției circulației venoase în stadiile incipiente prin anamneză, examene clinice și paraclinice, Doppler Echo- cu rol important în diagnostic. Pacienții pot avea simptome sau nu. Trebuie să mergeți la medicul specialist atunci când apar simptome specifice: dureri la nivelul picioarelor, oboseala, greutate in picioare. Acest diagnost este confirmat de prezenta refluxului venos, care este diagnosticat prin ecografia Doppler. Semnele vizibile ale tulburarilor venoase cronice includ venele dilatate (de exemplu, telangiectazia sau dilatația vaselor mici sau terminale; vene varicoase), modificări ale pielii sau ulcerații. În prezent, boala venoasă cronică (BVC) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni, cu o prevalență ridicată (afectează 7 din 10 persoane, conform studiului Vein DIRECTION, desfășurat în România în 2015).