500 de copii cu malformații cardiace rămân neoperați în fiecare an

500 de copii cu malformații cardiace rămân neoperați în fiecare an. Medicul Horațiu Suciu spune că aceste corecții chirurgicale trebuie făcute până la vârsta de un an pentru ca micuții să aibă o viață normală.

Anual se nasc 1 000 de copii malformații congenitale cardiace

Potrivit medicului, această situație este cauzată de faptul că centrul de la Târgu Mureș nu are capacitatea de a–i opera pe toți acești copii. Anual se nasc 1.000 de copii cu malformaţii congenitale cardiace. 10% dintre ei sunt urgenţe neonatale, asta înseamnă că trebuie operaţi în prima lună de viaţă.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, prof. dr. Horațiu Suciu: “În Târgu Mureş reuşim să operăm aproximativ 40-50% dintre ei. Probabil mulţi dintre ei decedează fără a mai ajunge să fie operaţi. Sper că mulţi dintre ei pot să plece afară. Încă nu avem o statistică şi este un lucru care trebuie să ne pună pe gânduri, pe noi şi pe cei care iau decizii în acest sens. (…) Din cei 1.000, 10% trebuie operaţi în perioada neonatală, iar 90% dintre copii trebuie operaţi până la vârsta de un an. Nu se poate face acest lucru şi, în fiecare an, ceilalţi copii, care nu pot beneficia de această corecţie chirurgicală, se adaugă la o zestre care nu ne face cinste. Sunt, astfel, copii de 4-5 ani cu malformaţii cardiace complexe, care se prezintă tardiv. Cu cât se fac mai târziu corecţiile, cu atât şansa lor la o viaţă normală este mai mică. Anual, 400-500 de copii rămân neoperaţi şi acest lucru va impieta dezvoltării normale.”

500 de copii cu malformații cardiace rămân neoperați în fiecare an

Dacă nu se intervine chirurgical până la vârsta de un an, copiilor le sunt afectate calitatea și durata vieții. Medicul cere autorităților să se implice pentru ca aceste probleme să fie rezolvate. Este nevoie de mai multe centre specializate pentru ca acești copii să poată fi operați la timp.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, prof. dr. Horațiu Suciu: “Sunt câteva lucruri care trebuie reţinute: nou-născutul cu malformaţii cardiace grave trebuie resuscitat într-un centru medical terţiar, astfel încât să se susţină funcţiile vitale. Intervenţia chirurgicală nu trebuie realizată în ziua în care copilul se naşte. De aceea trebuie susţinute clinicile de neonatologie în care aceşti copii se nasc, pentru că dorinţa lor de a trimite aceşti copii către centrele terţiare este foarte mare, pentru că nu există experienţă, nu există dotare, medicamente pentru a menţine aceşti copii, a-i resuscita şi pentru a-i trimite apoi pentru diagnosticul definitiv. În acest moment este foarte important ca toate neonatologiile din ţară să aibă dotările şi cunoştinţele necesare cât şi dotările pentru a putea ţine în viaţă un copil cu malformaţie cardiacă complexă.”

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Testul RT-PCR negativ este obligatoriu la intrarea în România

    Articolul următor

    Începe vaccinarea cu serul de la AstraZeneca

    Articole în trending