500.000 de români au infecții persistente cu HPV. Specialiștii spun că această cifră este una estimativă pentru că la noi nu se raportează toate cazurile de cancer făcute din cauza HPV.
Infecția cu HPV afectează bărbații în egală măsură
HPV afectează și bărbații în egală măsură. Deși la noi în țară nu sunt raportate prea multe cazuri, virusul este responsabil pentru apariția mai multor tipuri de cancer, în afară de cel cervical la femei. Cel anal, cele peniene, ale cavității bucale, ale uretrelor sau prostatei la bărbați.
Președintele Asociației Română de Imuno- Dermatologie, conf. dr. Daniel Boda: ”Dacă ne uităm în statistici, țările Europei Centrale și de Sud- Est par să fie destul de <safe> din punct de vedere al cancerelor ano- genitale, altele decât cancerul cervical. În aceste țări nu există cazuri de cancer extra-cervical, cel puțin nu raportate. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că toate statisticile și toată politica de sănătate referitoare la patologii țintite au la bază date epidemiologice. Fără acestea, nu avem ce face. Cancerul cervical nu este singurul care contează. Este, într-adevăr, cea mai frecventă patologie oncologică la sexul feminin la ora actuală, dar în deciziile de politică sanitară contează tot tabloul. Trebue să depunem eforturi pentru a avea imaginea reală a acestei patologii.”
500.000 de români au infecții persistente cu HPV
Specialiștii spun 90% dintre infecțiile cu HPV dispar de la sine în decurs de doi ani. Restul, de 10%, sunt infecții persistente. Acestea sunt foarte periculoase și duc la cancer.
Președintele Asociației Română de Imuno- Dermatologie, conf. dr. Daniel Boda: ” 90 la sută dintre aceste infecții se vor vindeca de la sine. Sistemul imun va reuși să elimine această infecție de așa natură încât doar în 10 la sută înseamnă infecție persistentă. Infecție persistentă înseamnă 2 determinări pozitive la 6 luni. Dacă după un an omul nu a scăpat de această infecție virală prin intervenția sistemului imun este considerat că are infecție persistentă. Pacienții cu infecție persistentă sunt la risc de a dezvolta patologie neoplazică. (…) Infecția cu HPV este strâns legată de vârsta de debut a activității sexuale. Cu cât ea este mai recentă cu atât șansa de a face o infecție HPV persistentă crește și dacă avem un debut al vieții sexuale sub 20 de ani avem un risc mai mare de a face o patologie HPV dependentă și depinde foarte mult de numărul de parteneri sexuali.”
Despre infecția cu HPV (Human Papillomavirus) s-a discutat foarte mult. Mai ales în contextul apariției cancerului cervical la femei, existând, la nivel mondial, acțiuni de vaccinare a fetițelor pentru a se preveni infectarea mai târziu în viață. De altfel, Marea Britanie a luat decizia să vaccineze și băieții.