30% dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă insuficiență renală acută.  Medicii urologi spun că, din păcate, rata mortalității în rândul acestor pacienți este extrem de mare, aceasta variind între 60% și 90%.

Pacienții cu formă severă COVID 19 au creatinina serică mare

Chiar dacă COVID 19 afectează cu precădere aparatul respirator, există studii recent publicate , în care se menționează că este posibilă și afectarea tractului uro-genital.

Medic primar urolog, conf. univ. dr. Ovidiu Bratu: “De asemenea, s-a observat că pacienții care au dezvoltat forma severă de COVID-19 prezentau valori ale creatininei serice considerabil mai mari față de cei care nu au dezvoltat forma severă a bolii.  Această diferență fiind regăsită și atunci când au fost comparați pacienți cu forma ușoară de COVID-19 cu pacienți diagnosticați cu pneumonie non-COVID-19. Acest fapt reprezintă cauza interacțiunii dintre virusul SARS-CoV-2 și receptorii enzimei de conversie ai angiotensinei de tip II, precum și cu proteaza serică TMPRSS2. Acest lucru permite accesul virusului la nivel celular. Ambele enzime au fost identificate la nivelul mai multor organe și țesuturi ale aparatului urogenital. Este vorba despre rinichi, glande suprarenale, vezică urinară, prostată, vezicule seminale, epididim, testicule – tubii seminiferi și celulele Leydig mature. Astfel este posibil ca aceste organe să fie susceptibile apariției unor leziuni secundare infecției cu SARS-CoV-2.”

30% dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă insuficiență renală acută

Medicul susține că  studiile histopatologice pe țesuturi renale provenite de la pacienți decedați ca urmare a bolii COVID-19 au scos la iveală o serie de modificări degenerative. Descuamări epiteliale, leziuni de tip necrotic și degenerări vacuolare la nivel tubular renal, dar nu și la nivel glomerular.

Medic primar urolog, conf. univ. dr. Ovidiu Bratu: “Apariția insuficienței renale acute la pacienții cu COVID-19 poate fi și rezultatul procesului septic sau a șocului septic. Caracteristice fazelor severe ale bolii, care determină apariția unui fenomen hiperinflamator cunoscut ca furtuna citokinelor sau secundar acțiunii răspunsului imun la nivel renal. Preexistența insuficienței renale este un predictor pentru mortalitate în contextul infecției cu SARS-CoV-2. În special în rândul populației vârstnice care de obicei asociază multiple patologii care amplifică suplimentar riscul de mortalitate.”

Autoritățile au anunțat că până acum, în România, au murit 631 de persoane după ce au fost infectate cu noul coronavirus. Totodată, sunt 11 339 de persoane confirmate cu COVID 19.