28% dintre persoanele programate la vaccinare cu AstraZeneca au anulat programarea. Potrivit autorităților, în România nu au fost confirmate cazuri de tromboză de sinus venos cerebral asociate cu imunizarea.

“Este nevoie de mai multă informare”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID apreciază ca firească exitarea oamenilor. Acesta spune că este nevoie de mai multă informare.

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță: “Mai ales din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente tromboembolice, până la acest moment au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele programate, care şi-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care şi-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea. Da, este un procent mare. Avem aproape 1/3 dintre persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toţii. (…) Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Este nevoie de mai multă informare. Avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi pot să vă asigur pe toţi că şi noi, la rândul nostru, cei care luăm decizii, avem nevoie de mai multe informaţii.”

28% dintre persoanele programate la vaccinare cu AstraZeneca au anulat programarea

Totodată, medicul militar a afirmat că în țara noastră nu au fost confirmate cazuri de tromboză de sinus venos cerebral asociate cu vaccinarea.

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță: “Sunt cazuri, de altfel extrem de rare, care merg de la o frecvenţă de la unu la 100 de mii, până la unu la un milion, în funcţie de numărul de cazuri raportate în fiecare ţară. Cred că trebuie să aşteptăm precizările Agenţiei Europene a Medicamentului, stabilirea frecvenţei, stabilirea unui profil de risc şi, de asemenea, recomandările pe care, repet, cu toţii le aşteptăm.”

Până pe 5 aprilie au fost vaccinați 2.132.024 de români. Dintre aceștia  1.220.000 au primit și a doua doză.