Vase de sânge funcționale scoase la imprimantă. Oamenii de știință au inventat o tehnică cu ajutorul căreia pot scoate la imprimantă un sistem vascular 3D. Vasele de sânge astfel realizate sunt perfect funcționale.

Organele printate funcționează cu vase printate

Până acum, oamenii de știință au reușit să reproducă cu ajutorul imprimantei 3D numai organe funcționale. Numai că sistemul vascular este format dintr-o rețea extrem de complexă de vase prin care circulă sângele, limfa, aerul și nutrienții. Vasele care îl formează sunt așezate într-un mod extrem de complex, practice imposibil de reprodus. . Spre exemplu, la nivelul ficatului există vase care transportă sânge, dar și ducte biliare, iar spre plămâni este transportat sânge, dar și aer.

Oamenii de știință au inventat o tehnică nouă pe care au denumit-o „stereolitografie pentru  obținerea de țesuturi” (SLATE). Aceasta presupune așezarea unui hidrogel strat peste strat. Odată printate straturile de gel, ele se întăresc sub o lumină albastră. În doar câteva minute, specialiștii au obținut un gel pe bază de apă perfect compatibil.

Vase de sânge funcționale scoase la imprimantă

Oamenii de știință au creat în laborator o structură similară unui plămân. Prin sistemul vascular 3D pe care l-au făcut au început să pompeze aer și sânge. Testul a fost un success, iar plămânul realizat în laborator a respirat singur.

Specialiștii spun că noua tehnică ar putea fi folosită pentru a printa valve care să permită circularea sângelui într-un singur sens. Aceste lucru se întâmplă la inimă sau la sistemul limfatic. De ea ar putea beneficia pacienții care au nevoie de transplant. Aceștia ar putea primi un organ printat cu propriile lui celule. În acest mod nu ar mai depinde de un donator.

Cei care au realizat acest studio sunt oamenii de știință de la Universitatea din Washington și Universitatea Rice. Cercetarea a fost publicată în revista Science.