Teste genetice gratuite pentru femeile cu cancer mamar

Femeile care au fost diagnosticate cu cancer mamar în stadii incipiente beneficiază de teste genetice gratuite. Primăria Capitalei finanțează aceste testări, care îi ajută pe medici să decide tratamentul optim pentru fiecare pacientă în parte.

Cine poate beneficia de aceste teste?

Medicii oncologi spun că aceste testări  nu sunt utile pacienților care au fost diagnosticați cu cancer în urmă cu un an, 2 sau 3. Nici celor care au făcut deja chimioterapie. Pentru ei, informația dată de aceste teste nu este relevantă.

Medic primar oncologie medicală, dr. Dragoș Median: „Le poate ajuta în selectarea tratamentului optim. Nu toți pacienții au nevoie de chimioterapie. Testele acestea pot să estimeze împreună cu celelalte date pe care le avem care pacient necesită chimioterapie. Asta înseamnă un tratament agresiv, cu efecte secundare mari sau care pacienți pot fi tratați într-un mod mai puțin invaziv. Se analizează o bucată din țesutul tumoral și pe baza anumitor gene care sunt cuantificate se stabilește un anumit scor. Scorul acesta, depinde de test, este integrat alături de celelalte informații: mărimea tumorii, gradul de diferențiere. Obținem un rezultat care ne ajută să plasăm pacientul într-un grup mai mare sau mai mic de risc. În funcție de asta stabilim de ce tratament este nevoie.”

Teste genetice gratuite pentru femeile cu cancer mamar

Un astfel de test costă aproape 4 000 de euro, iar analiza nu se face la noi în țară. Până în acest moment, au fost depuse 60 de dosare. Bani sunt însă pentru 1 000 de paciente.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea: „Acest proiect care finanțează cu 3 700 de euro pacienții care au nevoie de un test genetic. În special, doamnele și domnișoarele depistate cu cancer mamar. Pentru a se identifica schema de tratament cea mai potrivită este necesar un test genetic care nu se realizează la noi în țară și costă destul de mult. Pentru început pentru 1000 de paciente. Până acum s-au depus 60 de dosare. Nu există nici o piedică și nici o restricție sau dicriminare. Pur și simplu se depune dosarul care trebuie să aibă diagnosticul pus de un medic specialist. (…) Pacientele trebuie să aibă buletin de București sau rezidență de 6 luni. Se poate și cu flotant, dar să fie de 6 luni.”

450 de femei sunt diagnosticate anual, numai în București, cu o formă de cancer mamar.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Nu există nici un medic fals în spitalele Primăriei

    Articolul următor

    Cataracta, vindecată cu picături de ochi cu steroizi?

    Articole în trending