Nivelul proteinei anticoagulante S, asociat cu severitatea COVID-19. Studiul a fost făcut de șase medici de la Spitalul Colentina care au observat că activitatea scăzută a proteinei S este asociată cu severitatea acestei boli.
scris de Cristina Oană
Numărul mare de neutrofile, asociat cu decesul
În STUDIUL realizat de medicii români au fost incluși toți pacienții internați în Spitalul Colentina între 15 mai și 15 iulie. Au fost excluși numai cei care primeau tratament cu antigoaculante antivitaminice K și cei cu afecțiuni hepatice. Autorii studiului spun că toți pacienții au avut activitate proteică S determinată la internare. Principalul rezultat a fost supraviețuirea, rezultatele secundare au fost severitatea clinică și leziunile pulmonare. Astfel, 91 de pacienți au intrat în observație. Dintre aceștia, 21 (23,3%) au murit. Cercetătorii au constatat că activitatea proteinei S a scăzut la 65% dintre pacienții infectați cu noul coronavirus.
Studiu: “Moartea a fost asociată cu o activitate mai mică a proteinei S (mediană 42% față de 58%, p <0,001). Asocierea a rămas după ajustarea vârstei, markerilor de inflamație și ALAT. A existat o relație doză-răspuns între activitatea proteinei S și severitatea clinică sau deteriorarea pulmonară la scanarea CT. De asemenea, numărul mare de neutrofile a fost asociat cu decesul. Culturile pentru organismele bacteriene au rămas steriei la acești pacienți cu neutrofilie, chiar dacă au primit terapie cu antibiotice.”
Studiu: Nivelul proteinei anticoagulante S, asociat cu severitatea COVID-19
Studiul a fost realizat de prof dr Cristian Băicuș , dr. Laura Elena Stoichițoiu, dr Larisa Pinte, Marius Ioan Balea, dr Camelia Badea și dr Valentin Nedelcu. Specialiștii au pornit de la ideea că această boală a fost asociată atât cu evenimente tromboembolice, cât și cu formarea trombilor in situ la vase mici. Unele cercetări au scos la iveală prezența anticorpilor antifosfolipidici la cel infectați cu noul coronavirus. În urma cercetării, medicii români au ajuns la concluzia că activitatea proteinei S a fost mai mică la pacienții cu COVID-19. Nivelul acesteia a fost asociat cu supraviețuirea și severitatea bolii, ceea ce sugerează că poate avea un rol în manifestările trombotice ale bolii. Studiul românesc a fost publicat în revista Romanian Journal of Internal Medicine în urmă cu două zile.