Se reiau consultațiile și internările care nu sunt urgențe. Spitalele non- COVID își pot relua activitatea normală, însă trebuie să respecte  recomandările  Institutului Național de Sănătate Publică.

Rămâne interzis accesul aparținătorilor în spitale

Chiar dacă se reiau internările fără restricții vor exista anumite reguli. De exemplu, în spitale se va face triajul tuturor pacienților, persoanlul medical va purta echipament de protecție și pacienții suspecți vor fi izolați în zone tampon unde vor fi testați. Dacă testul este pozitiv vor fi transferați în unități medicale destinate COVID. Trebuie să existe circuite separate pentru pacienții suspecți și ceilalți, iar cei care nu sunt suspecți vor fi internați la distanță de cel puțin 2 m unul de altul.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat: “Se reia asigurarea asistenţei medicale ambulatorie pentru cazurile care nu reprezintă urgenţă şi care nu au potenţial de agravare, cu condiţia organizării activităţii astfel încât consultaţiile să fie efectuate doar cu programare şi interzicerea staţionării pacienţilor în zonele de aşteptare, precum şi activităţile de internare a pacienţilor care nu sunt urgenţe medicale la nivelul unităţilor medicale non-COVID, cu menţinerea interdicţiilor de acces a aparţinătorilor, fiind obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacienţilor internaţi.”

Se reiau consultațiile și internările care nu sunt urgențe

Sunt reguli și pentru consultațiile în ambulatoriu. Acestea se fac numai cu programare telefonică prealabilă. Se va face triaj înainte de consult, personalul medical trebuie să fie echipat corespunzător și pacienții nu au voie să aștepte pe holuri sau în fața cabinetelor. Dacă un pacient este suspect trebuie sunat la 112. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, că vor rămâne în vigoare multe reguli şi precauţii, iar în fiecare domeniu se vor institui reguli de funcţionare.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: “Suntem într-un context în care rămânem cu precauţii, rămânem cu acele reguli. Suntem într-un context în care apar măsuri de relaxare, se deschid sau se reiau şi anumite activităţi. Reluarea acestor activităţi se desfăşoară în cadrul unor reguli de funcţionare şi desfăşurare.”

Recomandările Institutului de Sănătate Publică le găsiți AICI.