Se pot vaccina anti-COVID-19 persoanele care fac tratament cronic cu anticoagulant oral? Medicii Spitalului Militar Central spun că imunizarea este necesară pentru aceste persoane, dar trebuie să se realizeze cu respectarea unor măsuri suplimentare.
Persoanele cu boli cardiovasculare, grup vulnerabil
Persoanele cu boli cardiovasculare reprezinta un grup vulnerabil, la risc în ceea ce privește infectia cu SARS-COV2, imunizarea prin vaccinare devenind un gest firesc și necesar în protejarea acestora. Ne apropiem de etapa a 2-a a imunizării și sunt ridicate o serie de întrebări în rândul pacienților cardiac, antigoaculați oral. Medicii de la Spitalul Militar Central lămuresc aceste întrebări firești, mai ales că în cazul acestor pacienți se recomandă ca injecțiile să fie făcute subcutanat pentru evitarea formării de hematoame. Clasic, vaccinurile sunt administrate prin injectii intramusculare, existand si posibilitatea administrarii prin injectii subcutane pentru anumite preparate (ex: vaccinul impotriva virusului varicelo-zosterian, vaccinul meningococic etc). Cu toate acestea, in ceea ce priveste vaccinurile folosite impotriva virusului SARS-COV2, respectiv vaccinul COVID-19 mARN BNT162b2 Pfizer BioNTech si vaccinul AstraZeneca COVID-19, se recomanda DOAR administrarea intramusculara, la nivelul umarului, nefiind menționată administrarea subcutana. Asis. universitar colonel dr. Alice Elena Munteanu- medic primar cardiologie, medic primar medicina interna, dr. Iulia Theodora Ioniță-medic rezident cardiologie anul III și dr Mihnea Casian- medic rezident cardiologie anul I spun că este important de subliniat faptul ca acest aspect NU contraindică vaccinarea pacientilor aflati sub tratament anticoagulant, ci doar respectarea unor masuri suplimentare. Aceste măsuri sunt:
- Pacientii aflati sub tratament anticoagulant cronic cu Sintrom/ Trombostop trebuie să își dozeze INR în preajma vaccinarii. Nu se va intrerupe tratamentul anticoagulant, întrucât întreruperea acestuia poate duce la accidente vasculare cerebrale, blocare a protezelor mecanice valvulare.
- Valoarea optima a INR in momentul vaccinarii trebuie să corespundă limitei inferioare a intervalului terapeutic, adica 2,5-3,5 pentru pacientii cu proteze metalice mitrale si 2,5-3 pentru pacientii cu proteze metalice aortice.
- La pacientii cu valori ale INR mai mari de 3, respectiv 3,5, este necesara reducerea dozei de anticoagulant, conform indicatiilor medicului curant, si repetarea INR la 7 zile.
Se pot vaccina anti-COVID-19 persoanele care fac tratament cronic cu anticoagulant oral?
- Se vor folosi seringi de 1 ml, cum ar fi cele de 23g sau 25 grosime ac,practic acele sa fie foarte subtiri,seringi cu ac fin.
- Este necesara mentinerea unei presiuni continue la nivelul locului de punctie, prin apasare, fără frecare, pentru minim 2 minute.
- Respectand aceste măsuri simple, incidența reactiilor adverse locale este diminuata. In eventualitatea formarii unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant.
- Pacienții în tratament cronic cu anticoagulante directe (Eliquis, Pradaxa, Xarelto) nu trebuie să întrerupă administrarea acestuia. Riscul reacțiilor adverse locale este același ca în cazul anticoagulantelor mai sus menționate, de asemenea indicațiile ulteriore.
- ATENȚIE! Pacienții în tratament cronic cu antiagregante orale ( Aspenter, Clopidogrel, Plavix, Trombex, Ticagrelol, Brilique, Pragugrel) nu trebuie să întrerupă medicația și nu prezintă risc de sângerare.
Sursa: Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”