Românii se luptă cu infertilitatea

Românii se luptă cu infertilitatea. Medicii spun că ar fi nevoie de aproximativ 30 de mii de proceduri de fertilizare pe an. Din păcate, acum nu se pot acoperi mai mult de 10 mii.

Medicii cer mai multe proceduri plătite de stat

Specialiștii spun că  deşi în ultimii ani a crescut numărul de proceduri de fertilizare in vitro, Subprogramul naţional de fertilizare este rămas în urmă în ceea ce priveşte criteriile şi finanţarea. Mai mult, ei ar dori ca statul român să finanțeze mai multe proceduri pentru un cuplu.

Preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, prof. dr. Radu Vlădăreanu: “În România a crescut clar în ultimii 10 – 13 ani numărul de proceduri. Conştientizarea că se poate face acest lucru a crescut în rândul femeilor din România. A fost şi un boom în ultimii ani datorită programului Primăriei Municipiului Bucureşti. Lumea a devenit mult mai citită, mai cunoscătoare asupra problemei şi accesează aceste programe. Considerăm că Subprogramul naţional de fertilizare este rămas în urmă ca şi criterii, ca şi finanţare din multe puncte de vedere. (…) O altă propunere pe care vrem să o facem este aceea de a creşte numărul de proceduri finanţate de stat pentru un cuplu. Momentan este una singură. Peste tot în Europa sunt două-trei.”

Românii se luptă cu infertilitatea

Solicitările privind fertilizarea in vitro sunt din ce în ce mai numeroase, iar rata de succes este în creştere.

Directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, dr. Turkes Ablachim: “Solicitările sunt din ce în ce mai numeroase, dar şi rata de succes pare să fie în creştere. (…)Proiectul ‘O şansă pentru cuplurile infertile’ a debutat în 2018 pentru 1.000 de cupluri bucureştene care îndeplinesc criteriile medicale stabilite de echipa de profesionişti de la Spitalul ‘Panait Sârbu’, Clinica de ginecologie, în care a început povestea fertilizării in vitro. (…) În elaborarea proiectului am încercat să permitem accesul cât mai larg al acestor cupluri şi nu am ţinut cont de tipul de servicii medicale incluse în procedurile din fertilizarea in vitro, de apartenenţa lor la reţeaua de stat sau la cea privată de sănătate. Astfel încât am reuşit, în mai puţin de şase luni, să ocupăm cele 1.000 de locuri şi, în urma solicitărilor deosebit de emoţionante ale asociaţiilor de pacienţi care au atârnat greu în decizia primăriei de a continua acest proiect, s-a născut proiectul tip 2 care acordă şansa de a realiza procedurile FIV pentru 2.000 de cupluri în perioada 2019 – 2020. ”

Preşedintele Agenţiei Naţional de Transplant, Radu Zamfir, a spus că anumite legi care privesc reproducerea asistată sunt blocate în Parlament. Medicul spune că ar trebui să ţinem pasul cu noutăţile tehnice, medicale, care apar în domeniu.

 

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Sistemul sanitar  este “pe roşu în toate sectoarele”

Articolul următor

Evali, boala necunoscută care face ravagii

Articole în trending