România vrea să intre în rețele europene de sănătate. Prioritate au copiii care suferă de boli rare. Practic, aceste rețele vor crea un link între specialiști, astfel încât pentru fiecare dintre pacienți diagnosticați cu boli rare să existe un tratament sigur, un tratament complex, orientat către boala respectivă. Aceste discuții au avut loc la Palatul Parlamentului între toți miniștrii sănătății din țările Uniunii Europene.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Sunt 24 de rețele. Există anumite patologii pentru care deja se ține legătura cu aceste rețele europene. Pacienții cu boli rare sunt foarte puțini în fiecare dintre tări. Pacienții cu boli rare nu puteau fi tratați, și vorbim aici de România, pentru că firmele producătoare de medicamente nu erau interesate să aducă pentru un număr atât de mic de copii. Pe de altă parte, există probleme, și nu numai în România cu diagnosticarea acestor tipuri de patologii. De aceea, rețelele europene vor crea un link între specialiști, astfel încât pentru fiecare dintre pacienți diagnosticați cu boli rare să existe un tratament sigur, un tratament complex, orientat către boala respectivă.”
“Pacienții nu trebuie să călătorească”
Oficialii europeni au căzut de acord că nu pacientul trebuie să călătorească, ci informațiile. Practic, orice medic trebuie să știe către cine să îndrepte un copil care suferă de o boală rară.
Responsabil pentru sănătatea și siguranța alimentelor în Uniunea Europeană, Anne Bucher: “Pacienții nu trebuie să călătorească, ci cunoștințele trebuie să călătorească. Astfel, obținem beneficii pentru pacienți și în același timp acumulăm expertiză în domenii în care cunoștințele sunt rare și scumpe. Acum important este să integrăm aceste rețele de referință mai bine în sistemele naționale. În acest fel ne asigurăm că orice medic dintr-o zonă mai depărtată are la dispoziție acest sistem. Așa poate poate îndrepta pacientul către aceste rețele europene. Despre asta se discută.”
România vrea să intre în rețele europene de sănătate
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Pacienții care suferă de boli rare sunt adesea copii. Prin urmare, chiar dacă rețelele sprijină toate categoriile de vârstă, multe cazuri menționate sunt cele ale minorilor. În plus, în funcție de competențele acestora unele rețele sunt dedicate în mod special minorilor.Cum ar fi rețeaua europeană de referință pentru cancerul pediatric hemato-oncologic, rețeaua pentru transplantul la copii. Discuțiile din cadrul reuniunii s-au axat pe identificarea unui set de politici și proceduri pe care statele membre să le instituie pentru a încorpora aceste rețele în sistemele lor de sănătate.”
Specialiștii europeni recunosc că accesul la medicamente este o problemă de lungă durată în Uniunea Europeană. Mai ales atunci când vorbim de tratamente inovatoare.