Risc mare pentru pacienții COVID în primele 10 zile după externare

Risc mare pentru pacienții COVID în primele 10 zile după externare. Este vorba despre cei care au supraviețuit unui forme grave a bolii, spun specialiștii.

Riscul de deces este foarte mare

Tot mai multe studii scot la iveală faptul că pacienții care au trecut printr-o formă severă a infecției cu noul coronavirus nu scapă de pericol nici după externare. Au un risc ridicat de probleme de sănătate, reinternare și chiar deces. Un nou STUDIU publicat JAMA făcut de o echipă de la Universitatea din Michigan și VA Ann Arbor Healthcare System arată că primele 10 zile după externare sunt problematice pentru pacienții COVID-19. Potrivit cercetării, aceștia au prezentat un risc cu 40% până la 60% mai mare de a ajunge din nou în spital sau de a muri în primele 10 zile, comparativ cu pacienții similari tratați în aceleași spitale, pentru insuficiență cardiacă sau pneumonie non-COVID. Totuși, până la finalul celor 60 de zile, riscul general de reinternare sau deces al pacienților cu COVID-19 era mai mic decât cel pentru celelalte două afecțiuni grave. Cu toate astea, în primele două luni, 9% dintre pacienții cu COVID-19 care au supraviețuit spitalizării au murit și aproape 20% au fost internați din nou.

Risc mare pentru pacienții COVID în primele 10 zile după externare

Coordonatorul studiului, medic epidemiolog dr John P. Donnelly: “Am comparat rezultatele pe termen lung ale pacienților cu COVID-19 cu cele ale altor pacienți grav bolnavi, dar nu de COVID-19, și am remarcat un tip de risc mai mare decât cel obișnuit în primele două săptămâni după externare. Acest lucru reprezintă o perioadă riscantă pentru oricine. Acum se pune întrebarea: ce putem face pentru acești pacienți? Cum putem concepe planuri mai bune de externare? Cum putem adapta comunicarea și îngrijirea post-spitalicească la nevoile lor? Și cum putem ajuta îngrijitorii lor să se pregătească și să facă față situației?”

Cei care au realizat studiul au comparat rezultatele de după spitalizare a 2.200 de veterani care au supraviețuit internării pentru COVID-19 în 132 de spitale cu rezultatele pentru aproape 1.800 de pacienți similari care au supraviețuit unei internări pentru pneumonie care nu era legată de COVID- 19 și 3.500 de oameni care au supraviețuit unei internări legate de insuficiența cardiacă. Cercetarea a fost făcută în primăvara și vara acestui an.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    O mutație SARS-CoV-2 descoperită în Marea Britanie?

    Articolul următor

    204 decese la pacienți COVID înregistrate în ultimele 24 de ore

    Articole în trending