Radioterapie la standarde europene pentru bolnavii de cancer

Radioterapie la standarde europene pentru bolnavii de cancer. A fost dat în folosință un centru național de radioterapie pentru pacienții cu afecțiuni oncologice la Baia Mare. Este primul aparat de ultimă generație, achiziționat prin Banca Mondială, care a fost pus în funcțiune.

Centrul de radioterapie deservește zona de nord a țării

Compartimentul de radioterapie a fost inaungurat la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”. Unitatea sanitară a fost condusă de actualul ministru al sănătății.  Centrul are 10 paturi. De pacienți se vor ocupa 3 medici specialiști, 9 asistenți medicali specializați în radiologie și radioterapie și 2 fizicieni.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Sunt mândră și emoționată în același timp pentru că aici este și munca mea în calitate de fost manager al acestui spital. Am pornit în 2013 de la un aparat de cobaltoterapie impropriu pentru tratamentul pacienților cu afecțiuni oncologice. Am reușit ca în anul 2017 să ne mobilizăm și să începem construcția noilor spații destinate laboratorului de radioterapie. Mulțumesc personalului medical, foștilor mei colegi, doctori și asistenți medicali, care au muncit și au dat posibilitatea spitalului de a realiza venituri proprii din care au fost achiziționate echipamentele. Sunt mândră de voi! La numai un an, soseau primele componente ale noii și performantei aparaturi de radioterapie achiziționate de Ministerul Sănătății. Cu sprijinul financiar asigurat printr-un proiect al Băncii Mondiale. La momentul de față, în laborator există un accelerator liniar, un computer tomograf cu opțiune de simulare, un sistem de plan tratament, sisteme de dozimetrie și de contenție. Sunt pregătite pentru a trata peste 700 pacienți anual. Sunt și spații la “cheie” dedicate unui al doilea accelerator liniar și aparaturii de brahiterapie. Sunt absolut necesare pentru tratamentele complexe și moderne ale unei radioterapii de secol 21.”

Radioterapie la standarde europene pentru bolnavii de cancer

Cladirea care găzduiește buncărul a fost construită din fonduri proprii ale spitalului,  iar echipamentul a fost achiziționat de către Ministerul Sănătății în cadrul unui proiect cu Banca Mondială. Au fost semnate contracte în valoare de 17,9 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente specifice de radioterapie a 8 centre naționale din  București, Cluj-Napoca, Oradea, Galați, Constanța, Craiova. Ministerul Sănătății evaluează posibilitatea extinderii  programului  de dotare cu echipamente și în alte centre de radioterapie din țară.

 

 

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Spitalul Marie Curie va avea heliport pe acoperiș

Articolul următor

Microbii din intestine pot lupta împotriva cancerului

Articole în trending