Primul pacient român cu COVID 19 care a primit tratament cu plasmă. O astfel de transfuzie i s-a făcut unui pacient în stare gravă aflat la Terapie Intensivă la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”.

S-a început tratamentul cu Remdesivir în România

Anunțul a fost făcut de managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, într-o emisiune TV. De asemenea, acesta spune că a fost tratat cu Remdesivir primul pacient român.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: “Informația este că am administrat plasmă convalescentă unui pacient. Pacient de la Terapie Intensivă. Asta se practică numai în Terapie Intensivă, nu pe secții obișnuite. Programul a demarat, a fost pus în practică. După cum bine știți Ministerul Sănătății a primit o donație în echipamente de plasmafereză, un echipament special care să facă această fracționare. Noi avem un protocol încheiat cu  Institutul de Transfuzii. (…) Am trecut la administrarea ei. În momentul în care vin cazuri severe, punem la bătaie toate mijloacele terapeutice de care dispunem. Și mai mult decât atâta, vă mai dau o veste. Am tratat și primul pacient cu Remdesivir pe teritoriul țării.

Primul pacient român cu COVID 19 care a primit tratament cu plasmă

Profesorul Streinu Cercel a explicat la Digi 24 că tratamentul cu plasmă este unul sigur. Potrivit acestuia, utilizarea de plasmă la pacienți este foarte cunoscută și în cazul altor afecțiuni. Cel puțin din punct de vedere teroretic această plasmă ar trebui să îi aducă pacientului o cantitate de anticorpi care să-l ajute în bătălia cu virusul.

De altfel, în urmă cu două zile a început și în România recoltarea de plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19. Potrivit autorităților până acum ar fi donat 5 persoane. Plasma se va administra doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

  1. se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 şi avizat de Comisia de A.T.I.
  2. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
  3. sunt ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice (dispnee severă, frecvenţă respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienţii fără BPCO)