Pacienții trebuie să își verifice medicul și să nu se mai lase pe mâna oricui. Îndemnul vine de la Ministrul Sănătății, care spune că urmează schimbări drastice în procedura de autorizare a cabinetelor şi clinicilor medicale.

Activitatea medicală, atent monitorizată

Potrivit actului normativ, atunci când clinicile cer acreditarea trebuie să depună un dosar şi cu privire la calificarea personalului.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Vom introduce expres în acel act normativ obligativitatea ca la obţinerea autorizaţiei de funcţionare să se depună şi un document, un dosar, privind calificarea personalului. Pentru că noi, în calitate minister, suntem responsabili de calitatea și siguranţa actului medical. Din păcate lucrurile acestea nu s-au menționat expres. Le vom menționa astfel încât atunci când un cabinet se va autoriza vom știi sigur că va avea și resursa umană corespunzătoare.(…) Încercă să punem la punct un program de monitorizare a activității medicale din România. ”

Pacienții trebuie să își verifice medicul

În acest moment, au autorizarea cabinetelor şi a clinicilor se face de către direcţiile de sănătate publică. Dar este vorba numai de respectarea normelor igienico-sanitare și a circuitelor.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Oamenii trebuie să se adreseze administratorului acelui cabinet dacă vrea să afle mai multe amănunte (n.r. despre medicul care îl tratează) pentru că Ministerul Sănătății a creat un cadru legal care trebuie respectat”.

Stomatologii și cosmeticienele nu au voie să facă proceduri estetice

Totodată, la Ministerul Sănătății a avut loc o întâlnire între Sorina Pintea și specialiștii esteticieni. Au stabilit ce categorii profesionale au voie să facă întervenții estetice.

Comisia de chirurgie plastică, estetică și reconstructivă din Ministerul Sănătății, prof. dr. Dana Jianu: „Noi știm foarte bine ce specialități au voie să facă plastii cutanate. Respectiv, chirurgia plastică, estetica și microchirurgia reconstructivă, chirurgia oro-maxilo facială, orl și dermatologie. În rest, nimeni. Pentru cosmeticiene și persoanele care nu sunt doctori înseamnă practicarea nelegală a unei profesiunii. (…)Există o decizie a Colegiului Stomatologilor din România unde se spune foarte clar că stomatologii nu au competența să execute plastii cutanate. (…)Și publicul trebuie să fie extrem de atent și circumspect. Și eu, ca și pacient, mă interesez de cine practică sau cine va practica medicina pe mine.“

Ordinul de ministru urmează să fie definitivat.