Pacienții cu arsuri grave, transferați mai repede în străinătate

Pacienții cu arsuri grave, transferați mai repede în străinătate. Ministrul Sănătății a aprobat două acte normative pentru implementarea unei proceduri simplificate, astfel încât transferul să se realizeze cât mai repede.

Comisia din spital va decide transferul

Comisiile care vor analiza dosarul medical al pacientului și vor stabili necesitatea transferului pacienților cu arsuri grave în străinătate se vor constitui la nivelul unităților sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:“ Cele două acte normative au ca scop reducerea semnificativă a timpilor de așteptare pentru transferul pacienților cu arsuri grave în străinătate, în lipsa locurilor sau a capacităților de tratare în unitățile dedicate din țară sau dacă evaluarea pacientului o impune. Am stabilit o procedură simplificată și clară, astfel încât atunci când  apare un caz  nou, cea mai bună decizie să fie luata rapid, în interesul pacientului. De asemenea, am decis ca decontarea contravalorii tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave efectuat în unitățile sanitare din străinătate să se realizeze de către Ministerul Sănătății în cadrul programului acțiunilor prioritare. În același timp, continuăm demersurile pentru construirea sistemului  propriu de tratament al marilor arşi. În luna august am obținut autorizația pentru construirea centrului din Timișoara și așteptăm avizul Băncii Mondiale pentru demararea licitației în vederea execuției clădirii. Mâine supunem aprobării Guvernului, hotărârea de guvern privind investiția de la Centrul de mari arși pentru copii din cadrul Spitalului pentru Copii Grigore Alexandrescu realizată tot în cadrul proiectului semnat cu Banca Mondială.”

Pacienții cu arsuri grave, transferați mai repede în străinătate

Comisiile care vor analiza dosarul medical al pacientului vor fi formate din 3 membri.

Ministerul Sănătății: “Comisiile vor fi formate din 3 membri: medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie şi terapie intensivă și un medic în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, desemnați în prealabil prin decizie a directorului medical al unității sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, ținând cont de graficul lunar al gărzilor. Aceste comisii se întrunesc în regim de urgență la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim 2 ore de la primirea cazului, analizează dosarul medical al pacientului și, după caz, aprobă transferul motivat. Deciziile comisiilor se iau prin consens și se transmit  Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru realizarea transferului către unități specializate în străinătate.”

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, Ministerul Sănătății inițiază demersurile necesare pentru încheierea protocoalelor de colaborare cu unități medicale din străinătate care asigură asistenţă medicală bolnavilor cu arsuri. Cele două acte normative au fost trimise la Monitorul Oficial pentru publicare.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Spitalul Monza Metropolitan pune la dispoziție 30 de paturi ATI pentru pacienții COVID-19

Articolul următor

Record negativ de decese la pacienții infectați cu noul coronavirus

Articole în trending