Pacientă salvată după o operație de 18 ore. Medicii de la Spitalul Militar din Capitală au făcut operat o pacientă de 49 de ani, diagnosticată cu Carcinom mucoepidermoid de glandă salivară. Practic, specialiștii au înlăturat și au reconstruit în aceeași intervenție chirurgicală.

Intervenție cu risc anestezic major

Reprezentanții Spitalului Militar din Capitală: “Maratonul chirurgical, care a durat mai bine de 18 ore, a constat în derularea simultană a intervenţiilor de: rezecţie subtotală a mandibulei, evidare ganglionară cervicală bilaterală radical modificată tip III, traheostomă tactică, respectiv reconstrucţie cu lambou osteo-facio-cutanat liber vascularizat fibular conformat anatomic şi microanastomozat la vasele recipiente faciale, cu inserare de implanturi dentare endoosoase osteointegrate”.

Cazul în sine a prezentat un risc anestezic major. Și asta pentru că intervenția a fost complexă și implicit de lungă durată.

Reprezentanții Spitalului Militar din Capitală: “În acest sens, pregătirea preoperatorie s-a derulat pe timpul a două săptămâni. Durată care a permis realizarea unei nutriţii orale suplimentare, formulată, administrarea de fier, managementul transfuzional preoperator – predonare şi asigurarea de sânge heterolog. Protocolul anestezic, pe toată durata intervenţiei chirurgicale, a fost adaptat fiecărui timp operator. A fost unul de tip anestezie generală, balansată (pe o durată de aproximativ 19 ore), monitorizare complexă intra şi postoperatorie, reechilibrare atentă a constantelor fiziologice şi a parametrilor biologici.

Pacientă salvată după o operație de 18 ore

În acest moment, pacienta se simte bine. Și-a reluat funcţiile de vorbire, masticaţie şi înghiţire, are sensililitate prezentă la nivelul zonelor anatomice supuse stresului chirurgical. Nu are febră  şi se mobilizează singură, factori care au condus la creşterea calităţii vieţii şi a conturării unui profil pozitiv psiho-emoţional şi comportamental.

Din punctul de vedere al medicilor curanţi, lupta pentru recăpătarea sănătăţii nu se opreşte aici, ea va continua cu opţiunea tratamentului multimodal oncologic, examen imunohistochimie şi evaluările imagistice de înaltă fidelitate (RMN şi PET CT) care vor fi realizate periodic.