O casă pentru familiile copiilor cu afecțiuni oncologice. “MagicHOME” Fundeni își deschide ușile pentru familiile greu încercate de această boală. Medicii spun că este un proiect esențial pentru tratamentul micuților pacienți.
Mai aproape de spital
Acest proiect a fost gândit tocmai pentru ca copilașii bolnavi și părinții lor să fie aproape de spital. De cele mai multe ori acestora le era imposibil să bată sute de kilometrii până acasă ca după câteva zile să se întoarcă la spital.
Șefa secției de pediatrie a Institutului Clinic Fundeni, conf. dr. Ana Coliță: “Un astfel de proiect este esenţial pentru tratament. (…) Acest proiect este esenţial pentru noi, doctorii, pentru că, din păcate, pacienţii cu cancer nu pot fi trataţi astăzi ţinuţi trei zile acasă. Această casă este uneori la 200 sau 300 de km şi după aceea readuşi la spital. Aceşti pacienţi, pentru a le creşte securitatea, trebuie să fie undeva aproape de spital. Pentru foarte mulţi părinţi, distanţa este o problemă foarte mare. (…) Mulţi dintre pacienţii noştri, în momentul în care apare o complicaţie, să fie mai aproape de spital. Ei se vor simţi în siguranţă.”
O casă pentru familiile copiilor cu afecțiuni oncologice
Centrul, aflat în apropierea Institutului Oncologic Bucureşti, va deveni functional din ianuarie. El a fost finalizat la doi ani de la cea mai sensibilă campanie de strângere de fonduri din România. Beneficiarii sunt preponderent familii cu copii diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice. Dar pot fi şi din alte categorii – boli cronice grave, arsuri, boli rare (imunodeficienţe).
Fondator al “MagiCAMP” şi “MagicHOME”, Melania Medeleanu: “Părintele bolnav de cancer este parte din tratamentul copilului. El trebuie să fie puternic pentru copilul său. (…) Am achiziţionat repede această casă, nu a fost greu, era exact ce ne trebuia, foarte aproape de spital – mare şi urâtă şi relativ ieftină – 215.000 de euro a costat această casă, adică la vremea respectivă aproape toţi banii asociaţiei. Din secunda aceea, era clar că avem nevoie de fonduri pentru a o renova, pentru că nu era deloc o casă pe care să o renovezi cu o sumă mica.”
Totul a pornit de la o poveste
Noua casă, al cărui cost total se ridică la 700.000 de euro, are o suprafaţă de 750 de metri pătraţi, 11 camere, 26 de paturi, un depozit şi o sală de consiliere, unde vor avea loc şedinţe de terapie, spaţii comune de recreere, lift, o bucătărie pe fiecare nivel şi terasă.
Fondator al “MagiCAMP” şi “MagicHOME”, Vlad Voiculescu: “Este povestea unei mame dintr-un sat de acolo, unde este MagicCamp, tabăra pentru copii bolnavi. O mamă pe care am întâlnit-o pe uliţă, pe care am întrebat-o de ce nu a venit ceva mai repede cu copilul la tratament. Pentru copilul dânsei era prea târziu. Ce mi-a răspuns atunci acea doamnă sunt câteva cuvinte pe care nu le voi uita în viaţa mea. Acele cuvinte sunt: ‘Nu am eu bani de Bucureşti’. ‘Nu am eu bani de Bucureşti’ înseamnă de fapt trei lucruri: înseamnă nu am unde să stau, nu am ce să mănânc la Bucureşti şi nu am bani de şpagă la medic. (…) Ne-am propus atunci un proiect mic. Acum doi ani şi jumătate, când am început să ne căutăm o casă, ne-am propus un proiect mic şi astăzi suntem în cu totul alt punct.”
Chiar dacă este gata cheltuieli vor fi în continuare. Sunt 14 astfel de case în Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Chişinău, Viena. Și pentru întreținerea lor și nu numai este nevoie de bani.