Am atins ultimalinie de apărare în lupta cu pandemia, spune managerul Institutul Oncologic. Medicii fac un apel la populație să respecte măsurile de prevenție pentru că situația din spitale este dramatică. Unitățile de Primiri Urgență s-au transformat în secții. Sunt pline cu pacienți COVID-19 cu forme severe, inclusiv pacienți intubați.
“Situația este extrem de gravă”
Medicii apreciază că o dată cu implicare unor spitale precum Institutul Clinic Fundeni și Institutul Oncologic în această luptă cu pandemia, practic s-a atins ultima linie de apărare.
Managerul interimar al Institutului Oncologic București, dr. Bogdan Tănase: “Situația este extrem de gravă și practic o dată cu implicarea în efortul acesta a unor spitale cum ar fi Institutul Oncologic București sau Institutul Clinic Fundeni, care prin definiție sunt deficate unor intervenții chirurgicale complexe, au tratamente specializate, practic am atins ultima linie de apărare în această luptă cu pandemia. Noi am înțeles urgența în care ne aflăm ca țară și am înțeles să ne aducem un mic efort. Fără ajutorul populației și respectarea acestor măsuri pe care în acest moment toată lumea le știe ajutorul nostru nu va însemna probabil mare lucru. ”
Personalul medical este foarte obosit
Medicii spun că fără ajutorul oamenilor pandemia nu va putea fi oprită. Paturile de terapie intensivă se umplu instantaneu, iar în UPU rămân cu zilele pacienți care au nevoie de ATI.
Coordonatorul UPU-SMURD București, dr. Bogdan Oprița: “Dacă în valul 2 undeva la 50% dintre pacienți aveau formă ușoară și puteau să meargă la domiciliu acum greu dăm drumul la 10% dintre pacienți. Mai toți pacienții au nevoie de oxigen și au nevoie de oxigen în debit mare. Avem nevoie nu numai de paturi, avem nevoie de echipamente pe care datorită sprijinului DSU-ului le-am avut. Dar, încă o dată mai contează și resursa umană. Resursa umană este și ea limitată și dacă ajungem să o forțăm poate fi pusă în situația de a nu mai face față. Față de valul 2 avem și pacienți de zonă verde. Pe lângă acest val care reprezintă o creștere mai avem și pacienți pe care nu îi putem neglija. (…) Până când nu va exista o colaborare din partea populației, oricât de multe măsuri am lua nu vom putea să ieșim la liman. Trebuie să înțelegeți că avem o capacitate limitată și că nu putem să ne dezvoltăm la infinit. Și la un moment dat s-ar putea să ajungem în situația în care să trebuiască să discutăm despre modul în care îngrijim astfel de pacienți.”
Presiunea pe UPU este foarte mare
Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon”, dr. Dragos Davițoiu: „Situația este foarte gravă și este foarte gravă pentru că un spital de urgență nu poate să își regleze fluxul de internări. Este obligat să primească și să trateze orice pacient care trece de poarta spitalului. Nu numai pacienți COVID, ci și pacienți non COVID și trauma și infarct și tot tipul de urgență care poate exista. Presiunea pe noi este foarte mare. Nu este bine ce se întâmplă acum și fac și eu un apel la toți cei care ne ascultă să încercăm să respectăm toate restricțiile și să limităm un pic intrările în spitale pentru că presiunea este foarte mare și nu știu cât vor mai rezista cadrele medicale implicate în linia I. Fac un apel și la colegii mei, la o solidaritate de breaslă medicală. În sensul că cei care nu sunt încă implicați în lupta anti-COVID să ne ajute. Prin orice fel de metode, prin voluntariat dacă nu se poate altfel, să ne ajute. (…) UPU a devenit practic o nouă secție a spitalului. Este plină de pacienți cu forme severe de covid, avem inclusiv pacienți intubați în UPU și dacă situația va degenera, dacă va crește numărul de pacienți nu știu cum vom mai reacționa. Personalul este obosit, este uzat. Este într-o rutină care până acum a fost pozitivă. Au știut cum să muncească, au știut cum să facă și au respectat circuite și tot ceea ce trebuie, dar rutina poate să devenă negativă. Și nu este bine să ajungem acolo. ”