Leziunile bolii Parkinson apar cu 20 de ani înainte. Neurologii spun că primele simptome ale acestei boli nu sunt motorii. Pot fi tulburări de somn, ale tractului digestiv, urinar și chiar depresie.
Șeful clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, prof. dr. Ovidiu Băjenaru: “Din păcate, LEZIUNILE CARACTERISTICE ACESTEI BOLI APAR CU FOARTE MULȚI ANI ÎNAINTEA ACESTOR SEMNE. Se estimează cu uneori chiar cu 15-20 de ani înainte primelor semne debutează primele leziuni în creierul acestor bolnavi. Multă vreme ele sunt asimptomatice, apoi apar simptome, dar sunt nespecifice pentru boala Parkinson. Nu sunt simptome motorii, pot fi tulburări de somn, depresie, pot fi tulburări ale tractului digestiv, urinar, care nu au nimic specific”.
70 000 de români bolnavi de Parkinson
Specialiștii estimează că la noi în țară sunt 70 de mii de pacienți care suferă de această boală. Acum se lucrează la realizarea unor registre naționale de boală și medicii speră să știe cu exactitate numărul bolnavilor.
Șeful clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, prof. dr. Ovidiu Băjenaru: “O altă particularitate a acestei boli este că ea poate fi diagnosticată ca atare doar în momentele în care apar primele tulburări de motilitate, adică de mișcare, apare o anumită rigiditate și mai sunt multe astfel de tulburări. Acesta nu este momentul real în care boala debutează.”
Leziunile bolii Parkinson apar cu 20 de ani înainte
Din momentul în care medicii au certitudinea diagnosticului se poate începe tratamentul. Specialiștii trebuie, însă, să adapteze medicația care să fie potrivită pentru stadiul de evoluție al pacientului. Același pacient nu mai seamănă cu el însuși de acum 3 sau 4 ani.
Șeful clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, prof. dr. Ovidiu Băjenaru: “În ultimii ani au apărut așa-numitele terapii asistate de dispozitiv în care fie utilizăm medicamente, dar care se administrează altfel decât pe cale orală, fie apelăm la modalități neurochirugicale de implantare de electrozi la nivelul unor structuri din creier care sunt afectate de această boală și care să producă acolo o stimulare pe care medicamentele nu pot să o mai facă. De obicei, acest tip de tratament permite reducerea cu mult a dozelor de medicamente ceea ce este suficient pentru a asigura o bună funcționalitatea a pacienților pentru multă vreme, concomitent cu reducerea riscului reacțiilor secundare a medicației.”
11 aprilie este Ziua Mondială a luptei împotriva Bolii Parkinson.