Infecția cu acinetobacter multirezistent a omorât doi oameni la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. Prima persoană a murit la începutul săptămânii, iar a doua joi. Managerul unității sanitare spune că sunt în total 4 persoane afectate.
Nu se mai fac internări în secția de terapie intensivă
Infecţia cu acinetobacter multirezistent a fost descoperit în secția de terapie intensivă a Spitalului. Conducerea unității sanitare a luat decizia să sisteze internările în secția de terapie intensivă. Cazurile sunt redirecționate către alte spitale.
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Beatrice Mahler: “Să vină DSP în Institut ca să ne consilieze pentru activităţi de suport, conform legislaţiei Ordinul 101. În momentul în care a început ancheta s-a adeverit, am mai primit confirmarea pentru încă o pacientă care era cu infecţie cu acinetobacter. În Institutul ‘Marius Nasta’ se poate pune diagnosticul cu acinetobacter doar la nivelul de specia fără subtipare. Luni dimineaţă am recoltat probe pentru toţi pacienţii din Terapie, indiferent dacă erau simptomatici sau nu, le-am trimis la Institutul “Cantacuzino”.
Infecția cu acinetobacter a omorât doi oameni la Marius Nasta
Potrivit managerului abia peste o săptămână ies rezultatele analizelor care determină dacă este vorba despre infecție nosocomială sau nu. Trebuie să se stabilească dacă există vreo legătură între cazuri sau nu. Ancheta epidemiologică a DSPMB este în curs de desfășurare.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe din secția ATI a spitalului și au început stabilirea contacților și a locurilor de unde provin pacienții infectați. De asemenea, au fost limitate internările în secție și au fost luate măsuri de dezinfecție. Vreau să remarc faptul că managerul institutului nu numai că a recunoscut existența infecțiilor nosocomiale în secția spitalului, dar a și raportat imediat la direcția de sănătate publică. Acest lucru face ca să poată fi luate de urgență măsurile necesare pentru asigurarea siguranței pacienților internați.”
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Beatrice Mahler: “Pe noi ne interesează să stabilim dacă este vorba despre o infecţie cu transmitere nosocomială, secundară asistenţei medicale. Am solicitat prezenţa DSP. Este o măsură obligatorie pe care trebuie să o facă o unitate sanitară atunci când există suspiciuni.”
Pe lângă stoparea internărilor în secția de terapie intensivă, conducerea unității sanitare a decis ca accesul la pacienţii din saloanele infectate să se facă cu echipament de protecție.