Gripa a luat 18 vieți

Gripa a luat 18 vieți până în acest moment, iar numărul îmbolnăvirilor continuă să crească. Specialiștii spun că încă 2 săptămâni epidemice înseamnă declararea oficială a epidemiei de gripă. De ieri și până astăzi au fost confirmate alte șapte decese cauzate de virusul gripal.

Cei răpuși de gripă erau nevaccinați

O femeie în vârstă de 81 ani, din jud. Arad, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1) a murit în spitalul din Arad. În București, un bărbat în vârstă de 71 ani, tot cu probleme medicale existente a decedat. Un bărbat de 69 ani, din jud.Timis, confirmat cu aceleași tip de virus gripal, având condiții medicale preexistente, a decedat tot în spital. Cel mai recent deces confirmat este al tânăr de 19 ani din Prahova, având condiții medicale preezistente și nevaccinat antigripal.

Gripa a luat 18 vieți. Autoritățile de pregătesc de epidemie

Ministrul Sănătății spune că situația este gravă în acest moment și că încă 2 săptămâni epidemice înseamnă declararea oficială a epidemiei de gripă. Potrivit datelor INSP numărul total de viroze respiratorii acute  în săptămâna precedentă a fost de  90.963,  cu 21,3% mai mare față de 2018. Săptămâna trecută  s-au înregistrat  1.155 cazuri de gripă clinică, față de  80  cazuri în 2018 în aceeați perioadă a anului trecut.

Numărul îmbolnăvirilor va crește

De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic  în orice tip de colectivitate. Inclusiv personalul medico-sanitar și auxiliar va fi verificat. Cei care au simptomatologie respiratorie vor fi scoși temporar din colectivitate. Părinții sunt sfătuiți să nu își trimită copiii la școală dacă observă semne de infecții respiratorii.

Ministrul Sănătății a facut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnavirilor și a răspândiri virusului gripal:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale

În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă,  unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    41 de spitale vor face tromboliză intravenoasă

    Articolul următor

    Un pacient și-a câștigat dreptul la viață în instanță

    Articole în trending