Gravidele trebuie să nască cu medicul de gardă! La această concluzie au ajuns medicii ginecologi care spun că de cele mai multe ori vin din timpul liber să asiste o naștere. Mai mult, ei încearcă să găsească o variantă pentru ca femeile să aleagă nașterea naturală și nu cezariana.
60% dintre nașteri sunt cezariene
Peste jumătate dintre nașterile din România sunt cezariene, spun specialiștii. Acest fapt reprezintă un semnal de alarmă și autoritățile din sănătate trebuie să ia măsuri.
Președintele Socientății Române de Obstetrică și Ginecologie din România, prof. dr. Radu Vlădăreanu: “Ginecologul este singurul om care lucrează în afara programului. El vine după masă, noaptea ca să-şi asiste naşterea. Un lucru aberant, nu se găseşte în Europa civilizată. Va naşte cu gardă (medicul de gardă). (…) Nu avem de ce să chemăm medicul. Atâta timp cât medicul șef de gardă știe că nu mai are pe cine să cheme preia de la început gravida, îi pune perfuzia și naște. (…) Trebuie să se știe foarte clar că de la ora 13 responsabilitatea acelei secții o are medicul șef de gardă. Credeți-mă, că în momentul ală se vor schimba. (…) trebuie să renunțăm la asta. Una este să urmărești o sarcină și alta este să naști o sarcină. Exact ca în orice țară civilizată.”
Specialiștii cer politici clare pentru sprijinirea nașterii naturale. Asta în condițiile în care de cele mai multe ori operaţia cezariană nu este justificată din punct de vedere medical.
Gravidele trebuie să nască cu medicul de gardă!
Senator în Comisia pentru Sănătate Publică, dr. Emanuel Botnariu: “ Noi am trecut peste o perioadă de 40 de ani s-au făcut foarte multe abuzuri dar odată cu anul 1990 această practică naşterea prin cezariană a început procentual să tot crească în aşa fel încât pe ultima statistică de anul trecut rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60% ceea ce este un semnal de alarmă pentru toţi – medici, pacienţi, autorităţi cât şi organisme internaţionale care ne monitorizează”.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, spune că politicile noastre pro-nataliste din ultimii 20-30 de ani au cam dat greş.
Trebuie să descurajăm medicii să indice cezariana
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan: “Indicaţiile de cezariană într-adevăr sunt trecute indicaţiile în protocoalele medicale, sunt absolut stricte şi ar trebui respectate de către toţi medici. La îndemâna managerilor de spitale în opinia mea, în momentul acestea se află acele audituri clinice. Sunt la început aceste acţiuni de audit clinic în spitale pe toate secţiile. Este un standard de acreditare al spitalelor prin care colegi din specialitatea obstetrică ginecologie uitându-se pe protocolalele medicale şi având la îndemână foile de observaţie clinică generală pot să verifice dacă au fost respectate indicaţiile de operaţie cezariană. (…)Tot ce nu respectă protocolul medical să fie analizate de aceste corp de auditori clinici despre car standardele ANMCS spun că trebuie să fie formate din colegi din aceeaşi specialitate. Şi atunci încercăm în felul acesta să descurajăm atât medicii ca să indice cezariană şi prin educaţie prin intermediul lor prin educaţia femeilor să descurajăm şi mămicile să ceară cezariene.”
În acest moment, CNAS decontează spitalelor 2700 de lei pentru operaţia de cezariană şi 1600 de lei pentru naşterea naturală. Anul trecut s-au născut 158 512 de copii, dintre care 87,526 au venit pe lume prin operație de cezariană.