Femeile stau mai prost cu inima decât bărbații

Femeile stau mai prost cu inima decât bărbații. Cu siguranță vă întrebați de ce femeile au riscuri cardiovasculare  mai mari decât bărbații. Răspunsul este simplu și vine de la medicii cardiologi care au studiat intens această problemă.

Medic cardiolog, dr. Andreea Stancu: “în trecut, bolile cardiovasculare erau văzute ca o problemă ce afecteaza în special bărbații. Din acest motiv, de cele mai multe ori femeile nu erau tratate la fel de prompt. Făceau mai puține analize și asta a dus, în multe situații, la diagnosticarea problemei într-o fază avansată. Astăzi, este cunoscut faptul că riscurile cardiovasculare la femei sunt superioare bărbaților. Se estimează că bolile cardiovasculare sunt cauza morții a peste 40% dintre femei”.

Care sunt factorii de risc specific femeilor?

O femeie din 4 care are peste 65 de ani suferă de boli cardiovasculare. Sunt o serie de boli specifice femeilor care măresc șansele apariției bolilor arteriale coronariene. Acestea sunt principala cauză a infarctului.

Medic cardiolog, dr. Andreea Stancu: “aceste boli specific feminine sunt endometrioza, boala ovarului polichistic, precum și diabetul și tensiunea arterială crescută, care apar în timpul sarcinii. Endometrioza crește cu până la 4 ori șansa apariției bolilor arteriale coronariene. Pe lângă acești factori specifici femeilor, sunt și cei clasici. Tensiunea arterială ridicată, glicemia și colesterolul mari, obezitatea, fumatul.  Factorul genetic are un cuvânt important de spus.

Femeile stau mai prost cu inima decât bărbații

Studiile arată că riscul apariției unei boli cardiovasculare crește semnificativ la femei după menopauză. Motivul? Scăderea nivelului de estrogen din timpul menopauzei. Estrogenul este asociat cu niveluri superioare de colesterol „bun” și niveluri scăzute de colesterol „rău”. În ciuda faptului că aproximativ o femeie din 4 din cele trecute de 65 de ani suferă de boli cardiovasculare au totuși o speranță de viață superioară bărbaților.

Cum previn femeile apariția bolilor cardiovasculare?

Medicii spun că în ciuda riscurilor ridicate, majoritatea factorilor de risc sunt controlabili.

– Fumatul, atât activ cât și pasiv, poate dubla șansa apariției bolilor cardiovasculare.

– 30 de minute pe zi de exerciții fizice, chiar și moderate în intensitate, fac o diferență enormă în sănătatea unei femei.

– O dietă echilibrată

-Depresia și stresul contribuie decisiv la deteriorarea sănătății. Astfel, o stare mentală pozitivă este crucială pentru minimizarea riscurilor cardiovasculare.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Medicamentele falsificate nu vor mai ajunge la bolnavi

    Articolul următor

    Teste gratuite pentru bolnavii de cancer pulmonar

    Articole în trending