Epilepsia ținută sub control prin implantare de electrozi

Epilepsia ținută sub control prin implantare de electrozi. Practic, medicii implantează intracerebral o serie de electrozi pentru delimitarea și ablația focarului epileptic.

Pacienții sunt foarte atent selectați

Potrivit specialiștilor aproape 70% din pacienţi au epilepsii controlate eficient de această terapie şi duc vieţi normale. Intervențiile se fac la Spitalul Universitar. În momentul în care medicii stabilesc că pacientul este eligibil pentru implantare cerebrală de electrozi se planifică modul în care vor fi plantați electrozii. Se întâmplă în funcție de locul de generare a crizelor și de posibilele constrângeri vasculare sau legate de funcțiile cerebrale care nu trebuie afectate.

Fizician medical, Andrei Barborică: “Se face o planificare atentă folosind softuri speciale dedicate care generează un model al unei fixturi stereotactice. Aceasta este folosită pentru a ghida electrozii conform traiectoriei planificate și este personalizată. Are la bază un set de coodonate unic pentru fiecărui pacient. Grupul nostru a contribuit la dezvoltarea modelului digital al platformei, care acum este folosit în mai multe centre din SUA și din alte țări.”

Epilepsia ținută sub control prin implantare de electrozi

La intervenția chirurgicală participă medici neurologi, medici neurochirurgi și un profesor de la Facultatea de fizicieni medicali. Ei lucrează permanent după măsurători precise făcute în concordanță cu setul de coordonate stereotactice furnizate de software-ul de planificare chirurgicală.

Medic primar specializat în epileptologie generală și evaluare prechirurgicală la Unitatea de Monitorizare a Epilepsiei și Somnului, Laboratorul de Neurofiziologie Clinică, dr. Ioana Mândrută:  “Platforma care se fixează pe capul pacientului conține ghidajele pentru traiectoriile electrozilor. În timpul intervenției neurochirurgul plasează fiecare electrod în ghidajele fixturii stereotactice și ajustează pozițiile prinderilor electrozilor în funcție de măsurătorile intraoperatorii.”

O dată ce au fost implantați electrozii intracranieni cât și electrozii de scalp, pacientul face un examen CT, se văd traiectoriile electrozilor. Ulterior se coregistrează, cu un software special, imaginea de la tomograf cu RMN-ul pacientului obținut anterior de intervenție. În acest fel medicii pot vedea exact structurile, țintele în care au ajuns acești electrozi și traiectul de pe care înregistrează.

Ultima etapă

Electrozii vor fi branșați la un amplificator electroencefalografic care permite înregistrarea semnalelor din interiorul creierului.

Medic primar specializat în epileptologie generală și evaluare prechirurgicală la Unitatea de Monitorizare a Epilepsiei și Somnului, Laboratorul de Neurofiziologie Clinică, dr. Ioana Mândrută: “Înregistrăm semnalele intracraniene pe 128 de canale electroencefalografice, zi și noapte, timp de minimum 10 zile. În acest interval vom înregistra atât traseul de veghe, traseul de somn, cât și crizele pacientului. Și vom stimula creierul cu protocoale de stimulare acceptate internațional care constituie o rutină de examinare a creierului și care nu produc leziuni intracerebrale. Dar care sunt capabile să ne dea informații privind funcțiile care se găsesc în zonele unde avem plasați electrozii. Tot acest efort se va solda cu două hărți. Este harta zonelor care produc crizele epileptice ale pacientului și harta funcțiilor cerebrale care se găsesc în zonele respective. Apoi decidem, în echipa multidisciplinară, dacă ablația focarului epileptic nu va produce niciun fel de deficite suplimentare pacientului.”

În majoritatea situațiilor focarul epileptic este în afara unor funcții cerebrale și atunci medicii pot să intervină.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Criza medicamentelor stopată prin plafonarea taxei clawback

Articolul următor

328 de localități nu au medic de familie

Articole în trending