Coronavirusul poate deveni virulent

Coronavirusul poate deveni virulent. Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, spune că din cauza transmiterii interumane repetate virusul devine patogen și poate provoca mai multe decese.

România este pregătită pentru coronavirus

Specialiștii români spun că nu există nici un caz pe teritoriul României, iar riscul de a ajunge vreun caz la noi este substanțial redus.

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “Problema nu este legată de mortalitatea actuală și de procentul de infecții grave. Este legată de posibilitatea ca datorită transmiterii repetate interumane acest virus să devină mai virulent. Să devină patogen și să producă un număr mai mare de cazuri grave inclusive de decese. Problema este și de perspectivă. Măsura care se ia acum este să limităm trasmiterea ca să limităm și formele severe, posibile în viitor.”

Specialiștii români spun că majoritatea cazurilor reprezintă forme ușoare și medii de îmbolnăvire. De cele mai multe ori nici nu ajung să fie  depistate clinic. Restul, îmbracă anumite elemente de severitate și fac obiectul admiterii pacienților la spital.

Coronavirusul poate deveni virulent

Conform unui Ordin al Ministrului sănătății, primii 10 pacienți depistați cu coronavirus în România vor fi tratați la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: “Am studiat cu foarte mare atenție modul în care acest virus declanșează îmbolnăvirea. Am constatat că în primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar în afebrilitate. Fără febră. Ceea ce schimbă cu totul datele problemei și respective a modalității de monitorizare a intrarea în țară a unor astfel de persoane. (…) Majoritatea persoanelor la care noi ne așteptăm. Noi ne așteptăm să intre persoane care la momentul întrării în țară sunt sănătoase. Sau aparent sănătoase. Acest lucru a fost luat în calcul. (…) Se pune problema identificării primului caz care întră pe teritoriul României. Conform dispoziției domnului ministru, primele 10 cazuri vor fi dirijate la Insttitutul Național de Boli infecțioase “Matei Balș”, unde avem capabilitățile necesare de a pune acești pacienți în siguranță și de a-i proteja vizavi de ceilalți pacienți.”

Mai mult, profesorul Adrian Streinu Cercel spune cu există teste rapide pentru noul coronavirus și îi sfătuiește pe oameni să nu mai caute degeaba.

Linie specială pe aeroport pentru pasagerii care vin din China

Ministrul Sănătăţii spune că au fost înfiinţate pe aeroporturile internaţionale linii speciale de acces pentru pasagerii care vin din China.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: “De acum câteva zile s-a creat pe aeroporturile internaţionale o linie specială de acces pentru pasagerii care vin din China, precum şi pentru pasagerii chinezi. De asemenea, avem o bază de date şi ştim localizarea lor pe teritoriul României. Toţi călătorii care vin din China primesc nişte chestionare speciale şi sunt instruiţi să sune la 112, pentru că apelurile lor sunt preluate pentru a identifica acest pacient zero. Personal am vizitat împreună cu echipa Ministerului Sănătăţii unităţile de la “Matei Balş”, unde pot fi trataţi corect aceşti pacienţi, iar centrele pe care vreau să le identificăm clar la nivel naţional sunt – în afară de Bucureşti – Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Sibiu şi identificăm un centru suplimentar la Oradea.”

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Un barbat de 43 de ani a murit din cauza gripei

Articolul următor

Camerele de gardă luate cu asalt de pacienții cu gripă!

Articole în trending